AKADEMÝ AÖF
"tek günde ders geçme tekniði"
28 yýllýk ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öðretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 66 30   
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

Açýköðretim Fakültesi hakkýnda genel bilgiler

Þifremi unuttum kaybettim hatýrlamýyorum. Yeni þifre nasýl alabilirim?

Þifresi bulunmayan öðrenciler www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öðrenci Giriþi bölümündeki Þifremi Unuttum linkinden, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralý telefonlarý arayarak þifre alabilirler.

Þifreniz size özel olup, diðer þahýslara vermeniz hâlinde doðacak sorumluluk size aittir.

 

Onur/Yüksek Onur belgem ev adresime mi yoksa baðlý olduðum AÖF bürosuna mý gönderilmektedir?

Onur Belgesi veya Yüksek Onur Belgesi almayý hak kazanan öðrencilerimize veya mezunlarýmýza verilmek üzere hazýrlanan belgeleri 2015-2016 öðretim yýlý Güz Dönemi sonun da öðrencilerin baðlý olduðu AÖF bürosuna gönderilmektedir. Onur Belgesi/Yüksek Onur Belgesini baðlý olduðunuz AÖF bürosundan takip edebilirsiniz.

Sýnavlar hangi tarihlerde yapýlacak?

Açýköðretim sistemiyle öðretim yapan fakültelerin Türkiye programlarýnda kayýtlý öðrenciler 2015-2016 öðretim yýlýnda kayýtlý olduklarý derslerden aþaðýda belirtilen tarihlerde ara sýnav ve dönem sonu sýnavýna gireceklerdir.

AÇIKÖÐRETÝM, ÝKTÝSAT, ÝÞLETME FAKÜLTELERÝ SINAV TARÝHLERÝ

SINAV TÜRÜ

TARÝH

Güz Dönemi Ara Sýnavý

12-13 Aralýk 2015

Güz Dönemi Dönem Sonu Sýnavý

23-24 Ocak 2016

Bahar Dönemi Ara Sýnavý

16-17 Nisan 2016

Bahar Dönemi Dönem Sonu Sýnavý

4-5 Haziran 2016

2015-2016 Tek Ders Sýnavý

16 Temmuz 2016

Ayný anda iki programa kayýt olabilir miyim?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerine kayýtlý öðrencilerin ara sýnav ve dönem sonu sýnavlarý Cumartesi-Pazar günleri yapýlmaktadýr. Cumartesi-Pazar günleri öðrenci sadece bir programa ait derslerden sýnava girebileceðinden, ayný anda iki programa kayýt yaptýrabilmesi mümkün olmamaktadýr.

Nasýl öðrenci olabilirim?

Anadolu Üniversitesinin merkezi açýköðretim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat ve Ýþletme Fakültelerinin önlisans ve lisans programlarýna kayýt olmanýn pek çok yolu bulunmaktadýr.

Aþaðýda bizim öðrencimiz olabilmek için kayýt türleri ve koþullarý yer almaktadýr.

- En az lise veya dengi okul mezunu olacak/olan adaylar için Yeni Kayýt

- Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Fakültesinin önlisans programlarýndan mezun olacak/olan adaylar için Dikey Geçiþ

- 4 yýllýk öðretim süresi olan yüksekokul veya fakültelerin 1, 2, 3 ve 4. yarýyýl derslerinin tümünden baþarýlý olup kaydýný sildirerek önlisans diplomasý alan öðrencilerin, lisans tamamlama yaparak öðrenimlerine devam edebilmeleri için Lisans Tamamlama

- Örgün öðretimde öðrenci olup açýköðretim sistemiyle öðrenimine devam etmek isteyen öðrenciler için Yatay Geçiþ

- Herhangi bir yükseköðretim programýndan mezun olanlar ile halen öðrenim gören öðrenciler* için Ýkinci Üniversite

*Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinden mezun olanlar baþvuru yapabilirler ancak halen kayýtlý olanlar baþvuru yapamazlar.

- Kaydý silinenler, ÖSYS ile yerleþip kayýt yaptýrmayanlar, kurumlar arasý yapýlan Protokolden baþvurup kayýt yaptýrmayanlar öðrenimlerine devam etmek için Af Kapsamýnda Kayýt

 

Güz dönemi kayýt yenileme iþlemleri ne zaman yapýlacak?

Anadolu Üniversitesinin açýköðretim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarýna kayýtlý öðrencilerin güz dönemi kayýt yenileme iþlemleri Ders Ekle-Sil iþlemi ve Kayýt Yenileme Bedelinin Bankaya Ödenmesi olmak üzere iki aþamalý olarak gerçekleþtirilecektir.

Kayýt yenileme iþlemleri; 12 Ekim 2015 Pazartesi günü baþlayýp 23 Ekim 2015 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.Mazeretli olanlar 23 Ekim 2015  tarihlerinde kayýtlarýný yenileteceklerdir.

Güz Döneminde kayýt yeniletecek öðrencilere ders atamalarý ders kodu sýrasýnda 30 AKTS krediyi geçmeyecek þekilde Fakülte tarafýndan yapýlacaktýr. Öðrenciler tekrar ettiði dersler hariç, Fakülte tarafýndan atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 AKTS krediyi geçmeyecek þekilde üst yarýyýldan ders ekleyebilir. Ders ekle-sil iþlemi http://kayit.anadolu.edu.tr  adresinden yapýlacaktýr. Öðrenciler, bankaya ödeme yapmadýðý sürece ders ekle-sil iþlemi yapabilirler. Bankaya ödeme yapýldýktan sonra ders silme iþlemi yapýlmasý mümkün olmamaktadýr. Ders ekle-sil iþlemi yapmadan bankaya kayýt yenileme bedelini ödeyen öðrenciler, Fakülte tarafýndan atanan dersleri kabul etmiþ sayýlýrlar. Öðrencilerin ileride sorun yaþamamalarý için banka ödemesi yapmadan önce http://kayit.anadolu.edu.tr adresinden Kayýt Yenileme linkine girerek sorumlu olduklarý dersleri mutlaka incelemeleri gerekmektedir.

Batý Avrupa Programlarý 2015-2016 öðretim yýlý güz dönemi kayýt yenileme tarihini öðrenebilir miyim?

Kayýt yenileme iþlemleri 28 Eylül 2015 tarihinde baþlayýp, 12 Ekim 2015 tarihinde sona erecektir.

4 yýllýk okuyordum önlisans diplomasý alarak ayrýldým. Öðrenimime tekrardan nasýl devam edebilirim?

4 yýllýk öðretim süresi olan yüksekokul veya fakültelerin 1, 2, 3 ve 4. yarýyýl derslerinin tümünden baþarýlý olup kaydýný sildirerek önlisans diplomasý alanlar, lisans tamamlamak isterlerse mezuniyet alanlarýna göre her yýl Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerince ilan edilen programlarýn 5. yarýyýlýna kayýt yaptýrabilirler.

Lisans tamamlama ile ilgili ayrýntýlý bilgiye www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin “Nasýl Öðrenci Olabilirim?” bölümündeki Lisans Tamamlama linkinden eriþilebilmektedir.

Ders kitaplarýnýn daðýtýmý ne zaman kadar yapýlmakta?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin lisans ve önlisans programlarýna yeni kayýt yaptýran öðrencilerin ders kitaplarý kayýtlar anýnda AÖF bürolarýndan verilmektedir.

Baskýsý yetiþmeyen bazý ders kitaplarý kayýtlar anýnda AÖF bürolarýndan verilemeyebilir. Verilemeyen ders kitaplarý daha sonra AÖF bürolarýndan alýnabilecektir.

Öðrencilerimiz ders kitaplarýnýn dijital versiyonuna http://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinin GÝRÝÞ bölümünden veyahttp://ogrenci.anadolu.edu.tr adresinin Öðrenci Giriþi bölümünden T.C. kimlik numaralarý ve þifreleriyle giriþ yaparak ulaþabilirler.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin lisans ve önlisans programlarýnda kayýt yenileten öðrenciler ders kitaplarýný AÖF bürolarýndan kayýt yenileme tarihleri içerisinde veya bahar dönemi ara sýnava kadar alabilirler.

Mezun kimlik kartý almak için ne yapmam gerekiyor?

Anadolu Üniversitesi olarak, Üniversitemiz ve mezunlarýmýz arasýndaki birlik, dayanýþma ve iletiþimi devam ettirmek amacýyla isteyen mezunlarýmýza “Mezun Kimlik Kartý” verilmektedir.

Mezun Kimlik kartý isteyen mezunlarýmýz kart bedeli olan ₺10.00 Anadolu Üniversitesi Döner Sermaye Ýþletme Müdürlüðünün T.C. Ziraat Bankasý Anadolu Üniversitesi Þubesi IBAN TR070001001900400036895009 numaralý hesabýna yatýrýp bankadan alýnan dekotun aslýný dilekçeye ekleyerek AÖF bürosuna bizzat baþvurabilirler.

Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapabilir miyim?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin lisans (4 yýllýk) programlarýndan mezun olanlar yüksek lisans yapabilirler. Yüksek lisans yapmak isteyen mezunlarýmýz, yükseköðrenimlerine yüksek lisans ve doktora olanaklarýný deðerlendirerek öðrenim görmek istedikleri Üniversiteden yüksek lisans öðrenci alým koþullarýný araþtýrabilirler.

Kayýt yeniletmediðim dönemde öðrencilik haklarýndan yararlanabilir miyim?

Öðrenciler kayýt yenilemediði dönemlerde öðrencilik hakkýndan yararlanamaz ve sýnavlara katýlamaz. Öðrencinin kayýt yenilemediði dönemler azami eðitim-öðretim süresinden sayýlýr. Azami eðitim-öðretim süresini aþanlar sýnavlar hariç öðrencilik hizmeti alamaz

Ebelik/Hemþirelik önlisans programýna kayýtlý öðrencilerin staj uygulamasý nasýl yapýlacak?

Ebelik Önlisans ve Hemþirelik Önlisans programlarýna kayýtlý öðrencilerin zorunlu staj süreleri 20 iþgünüdür.

Öðrenciler zorunlu stajýný 2. yarýyýl dönem sonu sýnavýndan sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalýdýr, bölerek farklý zaman dilimlerinde yapamaz. Staj yapýlacak hastanelerin tespitinde ölçüt olarak, dâhiliye, genel cerrahi, kadýn doðum ve çocuk servislerinin bulunmasý esas alýnmaktadýr.

Eczane Hizmetleri önlisans programýna kayýtlý öðrencilerin staj uygulamasý nasýl yapýlacak?

Eczane Hizmetleri Önlisans Programýna kayýtlý öðrencilerin zorunlu staj süreleri 48 iþgünüdür.

Öðrenciler zorunlu stajýný 2. yarýyýl dönem sonu sýnavýndan sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalýdýr, bölerek farklý zaman dilimlerinde yapamaz. Öðrenci stajýný eczanelerde (hastane eczaneleri dâhil), ilaç depolarýnda veya ilaç firmalarýnda yapabilir.

Týbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans programýna kayýtlý öðrencilerin staj uygulamasý nasýl yapýlacak?

Týbbi Laboratuvar Teknikleri Önlisans Programýna kayýtlý öðrencilerin zorunlu staj süreleri 30 iþgünüdür.

Öðrenciler zorunlu stajýný 2. yarýyýl dönem sonu sýnavýndan sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalýdýr, bölerek farklý zaman dilimlerinde yapamaz.

Öðrenci stajýný Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarý, Klinik Biyokimya Laboratuvarý, Patoloji Laboratuvarý ve Hematoloji Laboratuvarý uygulamalarý olarak ve her birinde en az 1 hafta bulunacak þekilde, Týpta Uzmanlýk Eðitimi Veren Týp Fakültesi Eðitim ve Araþtýrma Hastanelerinde, Týpta Uzmanlýk Eðitimi Veren Saðlýk Bakanlýðýna baðlý Eðitim ve Araþtýrma Hastanelerinde, Tam Teþekküllü Devlet Hastanelerinde, Tam Teþekküllü Özel Hastanelerde yapabilir.

Staj bitiminde, her bir laboratuvar uygulamasý için, laboratuvar yetkilisi tarafýndan “Staj Deðerlendirme Formu” doldurulmalýdýr.

 

Sosyal Hizmetler önlisans programýna kayýtlý öðrencilerin staj uygulamasý nasýl yapýlacak?

Sosyal Hizmetler Önlisans Programýna kayýtlý öðrencilerin zorunlu staj süresi 24 iþgünüdür.

Sosyal Hizmetler Önlisans Programýnda 2011-2012 öðretim yýlý ve sonraki öðretim yýllarýnda kayýt yaptýran öðrenci zorunlu stajýný 2. yarýyýl dönem sonu sýnavýndan sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalýdýr, bölerek farklý zaman dilimlerinde yapamaz.

2010-2011 ve önceki öðretim yýllarýnda kayýt yaptýran öðrencilerin staj zorunluluðu bulunmadýðýndan bu öðrenciler staj yapamazlar.

Öðrenci stajýný, Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlükleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýna baðlý; Sosyal Yardýmlar Genel Müdürlüðü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüðü, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüðü, Engelli ve Yaþlý Hizmetleri Genel Müdürlüðü, Kadýnýn Statüsü Genel Müdürlüðü, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Çocuk Yuvalarý, Aile Danýþma Merkezi Müdürlükleri, Huzurevleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Yaþlý Hizmet Merkezleri, Yetiþtirme Yurtlarý, Çocuk Koruma Ýlk Müdahale Birimleri ile Kamu ve Özel Sektöre Ait Huzurevleri, Kamu ve Özel Sektöre Ait Engelli Bakým ve Rehabilitasyon Merkezleri, Kamu ve Özel Sektöre Ait Engellilere Yönelik Özel Eðitim Kuruluþlarý, Devlet, Üniversite ve Özel Hastanelerin Hasta Haklarý Birimi, Ana Çocuk Saðlýðý ve Aile Planlamasý Merkezleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü Gençlik Merkezleri, Adalet Bakanlýðýna baðlý, Cezaevlerinin, Islahevlerinin, Aile Mahkemelerinin, Ceza Mahkemelerinin Fiilen Sosyal Çalýþmacý bulunan bölümleri, Kamu ve STK’lara Ait Sokak Çocuklarý Merkezleri, Türkiye Ýþ Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ýl ve Ýlçelerdeki Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarý, Yerel Yönetimlerin Sosyal Yardým ve Hizmet Birimleri, Sosyal Yardým ve Hizmet Amacý Güden STK’lar vb. kuruluþlarda yapabileceklerdir

Konaklama Ýþletmeciliði lisans programýna kayýtlý öðrencilerin staj uygulamasý nasýl yapýlacak?

Ýþletme Fakültesi Konaklama Ýþletmeciliði Lisans Programýna kayýt yaptýran öðrenciler isteðe baðlý staj yapabilmektedirler.

Öðrenciler isteðe baðlý stajýný 2. yarýyýl dönem sonu sýnavýndan sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalýdýr, bölerek farklý zaman dilimlerinde yapamaz. Öðrenci staj yapabileceði tesisi kendi belirleyecektir. Öðrenci, stajýný Turizm Ýþletme ya da Turizm Yatýrým Belgesi bulunan oteller, tatil köyü iþletmeleri ile staj komisyonunca uygun görülen kamu kuruluþlarýnda yapabilir. Staj için uygun görülen turizm iþletmelerinde devamlý statüde çalýþan öðrenciler, bu durumu belgeleyerek stajlarýný ayný iþletmede yapabilirler.

 

Laboratuvar uygulama dersleri nasýl yapýlmaktadýr?

Eczane Hizmetleri, Gýda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kimya Teknolojisi, Týbbi Laboratuvar Teknikleri, Týbbi ve Aromatik Bitkiler Önlisans Programlarýnda laboratuvar uygulama dersleri Eskiþehir’de yapýlmaktadýr.

Laboratuvar uygulamalarý devam mecburiyeti olan zorunlu derslerdir. Söz konusu derslere kayýt yaptýran öðrencilerin derslere katýlmamalarý durumunda laboratuvar derslerinden baþarýsýz sayýlýr ve DZ harf notu verilir. Söz konusu derslerden DZ alan öðrenciler takip eden yýllarda uygulama derslerine tekrar katýlarak devam etmeleri gerekmektedir.

Laboratuvar uygulamalarýnda yer alan her bir ders için ara sýnav ve dönem sonu sýnavý uygulanacaktýr. Ayrýca, öðrenciler bu derslerde yapýlan uygulama ile ilgili raporlar hazýrlayacaklardýr. Ara sýnav, uygulama, dönem sonu sýnavýnýn baþarý notuna katkýsýna göre hesaplanan deðerlerinin toplamý ile dersin baþarý notu bulunacaktýr. Baþarý notu 60 ve üzeri olan öðrencilere YT (Yeterli), 60’ýn altýnda olan öðrencilere YZ (Yetersiz) harf notu verilmektedir. Laboratuvar derslerine katýlan ve YZ notu alan öðrencilerden laboratuvar uygulama notu 50 ve üzeri ise öðrenciler bu dersi tekrar aldýklarýnda, yüz yüze laboratuvar uygulamalarýna katýlmadan sadece ara ve dönem sonu sýnavlarýna katýlacaklardýr.

Programlarda hangi derslerin, laboratuvar uygulama dersi olduðu konusundaki bilgi e-öðrenme portallarýnda yer almaktadýr.

Mezuniyet tarihim ne olacaktýr?

Açýköðretim sistemiyle öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinden mezun olanlarýn mezuniyet tarihleri, ilgili Fakültelerin Fakülte Yönetim Kurulu kararlarýna göre; Güz Dönemi ve Bahar Döneminde dönem sonu sýnavýnda mezun olacak öðrenciler için Güz ve Bahar Dönem Sonu sýnavlarýný izleyen ilk iþ günü tarihi verilmektedir.

Okulöncesi Öðretmenliði lisans programýndaki uygulama dersleri nasýl yapýlmaktadýr?

Okulöncesi Öðretmenliði Lisans Programý Okul Deneyimi (5. Yarýyýl), Öðretmenlik Uygulamasý I (7. Yarýyýl), Öðretmenlik Uygulamasý II ve Topluma Hizmet Uygulamalarý (8. Yarýyýl) dersleri, öðretmenlik mesleðini oluþturan birçok görevi öðretmen adaylarýna tanýtma amacý güden planlý gözlem ve eðitim etkinliklerinden oluþmaktadýr.

Bu dersler yoluyla öðretmen adaylarýnýn okul yaþamýný ve eðitim ortamýný gerçek okul ortamýnda tanýmalarý beklenmektedir. Tüm uygulama dersleri devam mecburiyeti olan zorunlu derslerdir. Uygulama dersleri e-portfolyo yöntemi ile yürütülmekte ve deðerlendirilmektedir. Bu derslerin uygulama sürecine iliþkin bilgiler e-öðrenme portalýnda yer almaktadýr.

Öðrencilerin, uygulama dersleri ile ilgili olarak öðretim yýlý baþýnda internet üzerinden yapýlan duyurularý takip etmeleri, uygulama sürecinin iþleyiþinde sorun yaþanmamasý açýsýndan önemlidir. Her dersin iþleyiþine yönelik ayrýntýlý bilgi ilgili dersin uygulama kýlavuzunda verilmiþtir.

Diploma notumu nasýl öðrenebilirim?

Diplomalar üzerinde diploma notu veya mezuniyet notu gibi ifadeler yer almamaktadýr. Mezun olduðunuzda diplomanýz ile birlikte verilen Not Durum Belgesinde (Transkript) genel not ortalamanýz yer almaktadýr.

Not Durum Belgeniz (Transkript) yoksa size en yakýn AÖF bürolarýndan alabilirsiniz.

Para iadesi için baþvuruda bulundum. Yanlýþ hesap numarasýný bildirmiþim. Ne yapabilirim?

Kendinize ait doðru IBAN numaranýzý Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliði 26470 ESKÝÞEHÝR adresine kargo ya da posta yolu ile yeniden bildirmeniz  gerekmektedir.

Yaz okulu var mý?

Açýköðretim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinde Yaz Okulu bulunmamaktadýr.

Türk Silahlý Kuvvetler personeliyim. Kayýtlarda TSK personel kimliðim ile kayýt yaptýrabilir miyim?

Türk Silahlý Kuvvetler personeli kimliði ile kayýt yapýlmamaktadýr. Komutanlýk, karargâh, birlik veya personelden alacaðýnýz “Görev Belgesi” ile kayýt yaptýrabilirsiniz.

Öðrenci kartýný alabilmek için verilen fotoðraflý imzalý form belgesini kaybettim ne yapmam gerekir?

Öðrenciler hazýrlanan yeni öðrenci kimlik/tanýtým kartlarýný fotoðraflý özel kimlik belgesi ile birlikte (nüfus

cüzdaný, sürücü belgesi gibi) baðlý olduklarý AÖF bürosuna bizzat baþvurarak alabilirler.

Sýnavlar hangi gün yapýlmaktadýr?

Ara ve dönem sonu sýnavlarý Cumartesi ve Pazar günleri sabah 9.30’da, öðlenden sonra 14.00’da yapýlmaktadýr.

Hafta içinde sýnav yapýlmamaktadýr.

Yurt dýþýnda sýnavlara katýlabilir miyim?

Açýköðretim sistemiyle öðretim yapan fakültelerin Türkiye programlarýna kayýtlý öðrencilerin sýnavlarý yurt içinde ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyetinde yapýlmaktadýr. Öðrencilerimizin yurt dýþýndaki bir merkezde sýnava girmeleri mümkün deðildir.

Bir sorunun puan deðeri nasýl belirleniyor?

Sýnavlarýn deðerlendirilmesi her ders için 100 tam not üzerinden yapýlmaktadýr. Bir dersin sýnavýnda sorulan sorularýn sayýsý 100 ile bölünerek her sorunun puan deðeri bulunur.

Örneðin; Felsefe bölümünde “Çaðdaþ Felsefe”  dersinin sýnavýnda 20 soru sorulmuþ ise her sorunun puan deðeri  (100/20=) 5 puan olarak bulunur.

Öðrencinin sýnavda doðru yanýt sayýsý sorularýn puan deðeri ile çarpýlarak o dersten almýþ olduðu sýnav notu bulunur.

Baðýl deðerlendirme sistemi nedir?

Yýllýk sistemde öðretim yapýlan programlarda sýnavlarýn deðerlendirilmesi mutlak deðerlendirme sistemine göre yapýlmaktaydý. Mutlak sistemde bir öðrencinin bir dersten baþarýlý olabilmesi için önceden belirlenmiþ mutlak bir not sýnýrýný aþmasý beklenir. Örneðin; 50 veya 70 gibi mutlak bir sýnýr. Bunun anlamý 50 veya 70 üzeri not alanlar baþarýlý, altý ise baþarýsýzlýk olarak deðerlendirilmekteydi.

Baðýl Deðerlendirilme Sisteminde (BDS) mutlak bir not sýnýrý konmamaktadýr. BDS adýndan da anlaþýlacaðý gibi bir öðrencinin baþarýsý, bir programda o dersi alan grup içindeki diðer öðrencilerin baþarý düzeyleri ile baðlantýlý bir þekilde deðerlendirilmektedir.

BDS’de temel amaç, belirli bir dersi alan öðrencilerin yüz üzerinden aldýklarý mutlak notlara göre deðil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notlarý belirlemektir.

Performansýn anlamý bir bölüm veya programda o dersi alan öðrencilere göre, bir öðrencinin ne durumda olduðudur. Yani bir programda o dersi alan öðrencilerin ortalamasýnýn ne kadar altýnda veya üstünde kaldýðýný belirlemektir.

BDS’de ulaþýlmasý gereken standartlar önceden belirlenemez. BDS’de geçme notlarý bir anlamda önceden ilan edilemez. Bir programda o dersi alan öðrencilerin baþarýsý düþük ise düþük puanla dersten geçilebilmekte, baþarý yüksek olduðu derslerde yüksek puanla o dersten, ders tekrarýna kalýnabilmektedir.

BDS bir anlamda bir ölçme sonucunda elde edilen notlarýn deðerlendirme yöntemidir. Ölçme ise öðrencilerin bir dersten yapýlan ara ve dönem sonu sýnavlarýnda, sýnav sonuçlarýný hangi oranda doðru yanýtladýklarýný ortaya koyan 100 veya farklý bir birimle ifade edilen iþlemleri kapsar.

Harf notlarý nedir?

Baþarý notlarýnýn hesabýndan sonra yapýlmasý gereken öðrencilerin baþarý notlarýna göre o dersi geçip geçmediðinin belirlenmesi iþlemidir.

Diðer bir deyiþle öðrencinin o dersten aldýðý baþarý notunun neyi ifade ettiðinin açýklanmasý yani harf notlarýna dönüþtürülmesi iþlemidir. Merkezi açýköðretim ve uzaktan eðitim sistemiyle öðretim yapýlan bölüm ve programlarda aþaðýdaki harf notlarý kullanýlmaktadýr. Bu harf notlarý ve harf notlarýnýn anlamlarý þunlardýr:

AA:   Geçer

AB:   Geçer

BA:   Geçer

BB:   Geçer

BC:   Geçer

CB:   Geçer

CC:   Geçer

CD:   Koþullu Geçer

DC:   Koþullu Geçer

DD:   Koþullu Geçer

FF:    Tekrar

Kullanýlan Diðer Harf Notlarý

• YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) notlarý, ilgili Birim Yönetim Kurulunun kararý ve Sena-tonun onayýyla not ortalamalarýna katýlmasý uygun görülmeyen derslerde baþarýnýn gösterilmesi için kullanýlýr. Böyle bir derste yeterli baþarý gösteren öðrenciye YT, gösteremeyen öðrenciye YZ notu verilir.

• EK (Eksik) notu, dersin gereklerini zamanýnda tamamlayamayan öðrenciye verilir. Bu notu alan öðrenci, eksiklerini bir sonraki dönemin baþlamasýndan önce tamamlamak zorundadýr. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öðrenciye, yeni bir not verilir. Öðrencinin eksiðini tamamlamamasý halinde, EK notu o ders için hangi harf notlarýnýn kullanýldýðýna baðlý olarak FF veya YZ notuna dönüþtürülür. EK notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar not bildirimi belgelerinde gösterilir, daha sonra gösterilmez.

• MU (Muaf) notu, dikey ve yatay geçiþ ile gelen öðrencilerin önceki Yükseköðretim Kurumu’nda alýp baþarmýþ olduðu ve ilgili Birimin Yönetim Kurulu’nca muaf tutulmasý uygun görülen dersler için verilir.

• KL (Kaldýrýldý) notu, programdan kaldýrýlmasý ve karþýlýðý gösterilmemesi nedeniyle öðrencilerin sorumlu tutulmayacaðý dersler için verilir.

• SD (Sorumlu Deðil) notu, yapýlan ders intibaký sonucu öðrencinin sorumlu olmayacaðý dersler için verilir.

• DV (Devam Ediyor) notu, bir dönemden uzun süreli bir dersin henüz tamamlanmadýðý dönemin sonunda, derse devam etmekte olan öðrencilere verilir.

• DZ (Devamsýz) notu, devam koþulunu saðlayamayan öðrencilere verilir. Bu öðrenciler dönem sonu deðerlendirilmesine alýnmazlar. DZ notu, FF veya YZ notu ile eþdeðerdir.

 

Yanlýþ cevaplar sýnav puanlamasýna etki ediyor mu?

Sýnav sorularýnda hata var ve soru iptal edilmiþ ise iptal edilen sorunun puan deðeri nota eklenmektedir.

Açýköðretim (AÖF) Bütünleme sýnavý yapýlacak mý?

Türkiye’nin ve Anadolu Üniversitesinin de dâhil olduðu, Bologna Süreci kapsamýnda, Anadolu Üniversitesi açýk ve uzaktan eðitim sistemi yeniden yapýlandýrýlmaktadýr. Yeniden yapýlandýrma ile kitle eðitimine odaklý, þeffaf, tanýnýr ve hareketli, öðrenci merkezli, çaðdaþ teknolojiyi kullanabilen, etkileþimli ve esnek, ülkenin iþgücü talebine cevap veren, yaþam boyu öðrenme felsefesi ile her yaþtan öðrencinin eðitim talebini karþýlayan, sistemin ve programýn tanýnýrlýðýný saðlayan bir eðitim hedeflenmektedir. Bu kapsamda Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin yýllýk sistemde öðretim yapýlan bölüm ve programlarýnýn tamamý 2547 Sayýlý Yükseköðretim Kanunun deðiþik 44. maddesi gereðince 2012-2013 Öðretim Yýlýnda dönemlik-kredili sisteme geçirilmiþtir. Bu sayede hem ulusal hem de uluslararasý anlamda yükseköðrenime tam bir eklemlenme saðlanmýþtýr.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinde güz döneminde güz dönemi ara sýnavý ve dönem sonu sýnavý, bahar döneminde bahar dönemi ara sýnavý ve dönem sonu sýnavý olmak üzere ilgili öðretim dönemlerinde kaydýný yenileten öðrencilere dört sýnav yapýlmakta olup, her bir sýnav organizasyon açýsýndan Türkiye ve Dünyadaki en büyük sýnav organizasyonlarýndandýr.

Öðrenci sayýsý açýsýndan Dünyanýn en büyük üniversiteleri arasýnda yer alan üniversitemizin, tüm öðrencilerine kayýt, öðrenci ve sýnav hizmetlerini zamanýnda ve eksiksiz sunabilmesi, sistemin sürdürülebilirliði ve güvenirliði açýsýndan en önem verilen konudur. Ancak dönemlik sistem uygulamasýnda, yasalarla çizilen öðretim zamanlarý ve bir milyonun üzerindeki öðrencimizin kayýt ve sýnav organizasyonlarý daha kýsýtlý bir takvimle çalýþýlmasýný zorunlu hale getirmektedir. Bir sýnav organizasyonu için sorularýn hazýrlanmasý hariç hazýrlýk, organizasyon ve deðerlendirme süreçleri için en az 78 gün gerekmektedir.

Sýnavlarda baþarýnýn deðerlendirilmesinde Baðýl Deðerlendirme Sistemi kullanýlmaktadýr. Bu sistemde güz ve bahar dönemleri birbiri ile iliþkilidir. Güz döneminde bir öðrencinin baþarýsýz olduðu bir dersi bahar döneminde genel not ortalamasýný yükselterek kurtarma þansý vardýr. Bütünleme sýnavý uygulandýðýnda dönemler arasý baðlantý kopacaðýndan ve sistemdeki uyarý ve tekrar durumlarý uygulanamayacaðýndan öðrenci baþarýsý olumsuz etkilenecektir. Ders, sýnýf geçme ve deðerlendirme sistemimiz incelendiðinde bu durum açýkça görülecektir. Tüm bu açýklamalar sonucunda bütünleme sýnavý uygulanmasý durumunda öðrencilerimizin dezavantajlý duruma geleceði deðerlendirilmektedir.

Yükseköðretim Yürütme Kurulunun 08.01.2014/1.1 nolu “Açýköðretim Programlarýnda bütünleme sýnavý yapýlýp yapýlmayacaðýnýn Anadolu Üniversitesi Senatosunca kararlaþtýrýlmasýna oy çokluðu ile karar verildi.” yazýsýna istinaden Üniversitemiz Senatosunun 11.07.2012 tarih ve 8/2 sayýlý “Açýköðretim, Ýktisat ve Ýþletme Fakülteleri öðrencileri için Açýköðretim Dönemlik-Kredili sistemde Bütünleme Sýnavýnýn mümkün olamayacaðý” kararýnýn aynen uygulanmasýna 14.08.2014 tarih ve 6 sayýlý Anadolu Üniversitesi Senatosunca karar verilmiþtir.

Bu nedenle 2012-2013 öðretim yýlýndan itibaren açýköðretim sistemi ile öðretim yapýlan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinde bütünleme sýnavý uygulanmamaktadýr.

 

Sýnav günlerinde AÖF bürolarý açýk oluyor mu?

Sýnavýn yapýldýðý Cumartesi ve Pazar günlerinde AÖF bürolarý 8.00 – 16.30 saatleri arasýnda hizmet vermektedir.

 

Dönem not ortalamasý ve genel not ortalamasý nedir?

Her dönem sonunda öðrencilerin baþarý durumu, Dönem Not Ortalamasý ve Genel Not Ortalamasý ile belirlenir.

Bu amaçla, kayýt olunan ve not ortalamalarýna katýlan her dersin kredisiyle o dersten baðýl deðerlendirme sonucunda belirlenen harf notunun katsayýsý çarpýlarak bulunan deðerlerin toplamýnýn, bu derslerin kredilerinin toplamýna bölünmesi ile bir not ortalamasý bulunur.

Bu iþlem bir dönem içinde alýnan dersler için yapýlýrsa Dönem Not Ortalamasý (DNO), o zamana kadar alýnmýþ bütün dersler için yapýlýrsa Genel Not Ortalamasý (GNO) elde edilir.

Genel Not Ortalamasý hesaplanýrken, tekrar edilen ders bulunmasý halinde bu dersten alýnan en son not dikkate alýnýr.

Sýnava giriþ belgesini nasýl alabilirim?

Öðrenciler, Fotoðraflý Sýnav Giriþ Belgesini sýnav tarihinden bir hafta öncesinde  www.anadolu.edu.tr/acikogretim  adresinin Öðrenci Giriþi bölümünden T.C. kimlik numaralarý ve þifreleriyle giriþ yaparak veya AÖF Bürolarýndan alacaklardýr.

Öðrenciler Sýnav Giriþ Belgesinde yazýlý olan sýnav il, ilçe, bina, salon, sýra, tarih ve saatte sýnava girmek zorundadýrlar.

Öðrenciler sýnava girecekleri binayý sýnavdan en az bir gün önce mutlaka görmeli ve sýnav saatinden bir saat önce sýnava gireceði binada hazýr bulunmalýdýrlar.

Sýnav giriþ belgesinde belirtilen yer ve tarihte sýnava girmeyen öðrenciler için baþka bir yerde veya zamanda mazeret sýnavý açýlmaz. Her ne sebeple olursa olsun sýnav hakkýnýn saklý tutulmasý mümkün deðildir.

Sýnav Giriþ Belgeleri öðrencilerin adreslerine posta ile gönderilmemektedir.

 

Mazeret sýnavý düzenleniyor mu?

Her ne sebeple olursa olsun sýnavlara katýlmayan öðrenciler için mazeret sýnavý yapýlmaz.

Sýnava giriþ belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sýnava girmeyen öðrenciler için (mazeretli bile olsalar) baþka bir yerde veya zamanda telafi sýnavý açýlmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sýnav hakkýnýn saklý tutulmasý mümkün deðildir.

Öðrencilerin maðdur olmamalarý için, mutlaka sýnavlara katýlmalarý gerekmektedir. Mazeretli bile olsalar, öðrenciler için telafi sýnavý açýlmaz.

 

Kaydýmý dondurabilir miyim?

Açýköðretim sisteme göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat ve Ýþletme Fakültelerinin kayýt ve kayýt yenileme iþlemlerinde kayýt dondurma uygulamasý bulunmamaktadýr.

Öðrenciler, öðretime devam etmek istedikleri dönemin baþýnda, kayýt yenileme tarihleri içerisinde kayýtlarýný yenileterek öðrenimlerine devam edebilirler.

Kayýtlarýný yeniletmeyen öðrenciler sýnavlara giremezler ve öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.

Kayýt yeniletmeyip daha sonradan öðrenimlerine devam etmek isteyen öðrenciler, devam etmek istedikleri dönemin kayýt yenileme tarihleri içerisinde kayýtlarýný yenileterek eðitim-öðrenimlerine devam edebilirler.

Sýnav kurallarý nelerdir?

1.    Sýnavýn ilk 30 dakikasý ve son 5 dakikasý içinde, sýnavýnýzý tamamlasanýz bile salondan çýkamazsýnýz. Herhangi bir nedenle salondan çýktýðýnýz takdirde, sýnava devam etmenize izin verilmez.

2.    Sýnavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacaðýnýz makinede alfabetik tuþ takýmý (A, B, C, …) ve program yapýlmasýna, saklanmasýna, çalýþtýrýlmasýna imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuþlar bulunamaz.

3.    Kâðýt, kitap, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açýölçer, cetvel vb. araçlar; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletiþim, depolama, kayýt ve veri aktarma cihazlarý; ruhsatlý veya resmi amaçlý olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sýnava girmek kesinlikle yasaktýr.

4.    Sýnav süresince görevlilerle konuþmak, görevlilere soru sormak yasaktýr. Ayný þekilde görevlilerin de öðrencilerle yakýndan ve alçak sesle konuþmalarý yasaktýr. Gerekli durumlarda görevliler yerinizi deðiþtirebilir.

5.    Size verilen cevap kâðýdýnýn üzerindeki TCKN, ad, soyadý, bilgilerini kontrol ediniz, üzerindeki ilgili alanlarý doldurarak imzalayýnýz. Bu bilgiler size ait deðilse, görevlileri uyararak sizait cevap kâðýdýný isteyiniz. Baþka öðrenciye ait cevap kâðýdý kullanan öðrencilerin o oturumdaki sýnavlarý geçersiz sayýlýr.

6.    Cevap kâðýdý üzerine test grubunu (kitapçýk türünü) (A, B, C, D) kodlamayan veya birden fazla kodlama yapan öðrencilerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr.

7.    Cevap kâðýdýnýza yazacaðýnýz her türlü yazý ve yapacaðýnýz iþaretlemeler için koyu yazan siyah kurþun kalem kullanmalýsýnýz. Siyah kurþun kalem dýþýnda farklý bir kalem (tükenmez, mürekkepli ya da renkli vb.) kullanan öðrencilerin sýnavlarý geçersiz sayýlýr.

8.    Aþaðýdaki durumlarda sýnav görevlileri tarafýndan Bireysel Sýnav Ýptal Tutanaðý düzenlenir ve ilgili öðrencilerin o oturumdaki sýnavlarý geçersiz sayýlýr:

  • Sýnav kurallarýna ve sýnav görevlilerinin uyarýlarýna uymamak, sýnav düzenini bozmak,
  • Kâðýt, kitap, defter, not vb. dokümanlarý; pergel, açýölçer, cetvel vb. araçlarý; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletiþim, depolama, kayýt ve veri aktarma cihazlarýný; ruhsatlý veya resmi amaçlý olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri yanýnda bulundurmak,
  • Alfabetik tuþ takýmý (A, B, C, …) ve program yapýlmasýna, saklanmasýna, çalýþtýrýlmasýna imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuþlar bulunan hesap makineleri kullanmak,
  • Sýnav sýrasýnda kalem, silgi vb. araç-gereç paylaþýmýnda bulunmak,
  • Cevaplarý, cevap kâðýdý dýþýnda bir yere yazmak ve sýnav salonundan dýþarý çýkarmak,
  • Resmi kýyafetle (kýtalarýndan izinli er ve erbaþlar haricinde) sýnava girmek,
  • Sýnava girebilmek için gerekli belgeleri eksik olduðu halde sýnava katýlýp, cevap kâðýdýnda iþaretleme yapmak,
  • Sýnav görevlileri tarafýndan öðrencinin kimliðinden þüphe duyulmasý,
  • Cevap kâðýdýný ve/veya soru kitapçýðýný sýnav görevlilerine eksiksiz ve saðlam bir þekilde teslim etmemek, sýnav salonu dýþýna çýkarmak.

9.    Kopya çekmek, vermek ya da çekilmesine yardýmcý olmak vb. eylemlerde bulunan öðrenciler hakkýnda Bireysel Sýnav Ýptal Tutanaðý düzenlenir, o oturumdaki sýnavlarý geçersiz sayýlýr ve kopya olayýnýn gerçekleþtiði sýnav dönemini izleyen ilk sýnav döneminde hiçbir dersin sýnavýna giremezler.

10.  Cevap kâðýdýný ve/veya soru kitapçýðýný yýrtmak, baþka bir öðrencinin yerine sýnava girmek ya da kendisi yerine baþka birini sýnava sokmak eylemlerinden herhangi birini gerçekleþtiren öðrenciler hakkýnda Bireysel Sýnav Ýptal Tutanaðý tutulur, o oturumdaki sýnavlarý geçersiz sayýlýr ve haklarýnda ilgili Fakülte tarafýndan disiplin soruþturmasý açýlýr.

11.  Sýnav baþlamadan önce Sýnav Giriþ Belgenizi, Öðrenci Kimlik Kartýnýzý (veya Öðrenci Tanýtým Kartý veya Sýnavda Geçerli Öðrenci Kimlik Belgesi), Fotoðraflý ve Onaylý Kimlik Belgenizi sýranýzýn üzerine býrakýnýz.

12.  Soru kitapçýðýndaki her bir derse ait testi cevaplamanýz için verilen süre 30 dakikadýr.

13.  Soru kitapçýðýnýzý aldýðýnýzda sayfalarýna hýzlýca bakarak hatalý ya da eksik baský olup olmadýðýný kontrol ediniz. Hata/eksik olmasý durumunda kitapçýðýnýzýn deðiþtirilmesi için derhâl Salon Baþkanýna baþvurunuz. Sýnav görevlileri sýnavýn baþladýðýný belirtmeden kitapçýðýnýzý tekrar açmayýnýz.

14.  Soru kitapçýðýnýzdaki ilgili alanlara ad, soyadý, TCKN, sýnav salon no, sýra no bilgilerinizi eksiksiz doldurarak imzanýzý atýnýz. Soru kitapçýðýnýzýn sayfalarýndaki boþ yerleri müsvedde amacýyla kullanabilirsiniz.

15.  Cevap kâðýdýnýzda belirtilen kitapçýk kodu ile soru kitapçýðýnýzýn kodunu karþýlaþtýrýnýz. Ayný deðilse, sýnav görevlilerine durumu bildirerek doðru kitapçýðýn verilmesini talep ediniz.

16.  Cevaplarýnýzý, cevap kâðýdýnda ilgili ders için ayrýlmýþ olan alana, cevap yerinin dýþýna taþýrmadan iþaretleyiniz. Soru kitapçýðý üzerinde yapýlan iþaretlemeler deðerlendirmeye alýnmayacaktýr.

17.  Cevap kâðýdý üzerinde deðiþiklik yapmak istediðinizde, iz býrakmayan bir silgi kullanýnýz. Cevap kâðýdýnýzý buruþturmayýnýz, katlamayýnýz ve üzerine gereksiz hiçbir iþaret koymayýnýz.

18.  Yanlýþ cevaplarýnýz dikkate alýnmayacaktýr. Bu nedenle cevapsýz soru býrakmamanýz yararýnýza olacaktýr.

19.  Her sorunun tek bir doðru cevabý vardýr. Bir soru için birden çok cevabý iþaretlerseniz, o soruyu yanlýþ cevaplamýþ sayýlacaksýnýz.

20.  Sorularýn ait olduðu derslerin içeriklerinde, basýmdan sonra deðiþiklik yapýlmýþ olabilir. Bir sorunun cevabý sonraki düzenlemelerle deðiþmiþ olsa bile, o soruyu ders kitabýnýzda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayýnýz.

21.  Sýnav bitiminde, cevap kâðýdýnýzý ve soru kitapçýðýnýzý salon görevlilerine eksiksiz biçimde teslim ediniz. Sýnav bittikten sonra gönderilen cevap kâðýtlarý dikkate alýnmayacaktýr.

Kaydýmý nasýl sildirebilirim?

Kayýt sildirmek isteyen öðrencilerin, aþaðýda belirtilen belgeleri tam olarak hazýrlayarak AÖF bürolarýndan birine bizzat baþvurmalarý gerekmektedir. Geçmiþ öðretim yýllarýna ait öðretim gideri ve öðrenim ücreti/öðrenci katký payý borcu olan öðrencilerin kayýtlarýnýn silinebilmesi için AÖF bürosuna baþvurmadan önce bu borçlarýný bankaya ödemeleri gerekmektedir.

Kayýt sildirmek için öðrencilerin;

a) Kaydýný sildirmek istediðini açýkça belirten imzalý ve tarihli dilekçeyi,

b) Öðrenci kimlik/tanýtým kartýný, baþvurduklarý AÖF bürosuna vermeleri gerekmektedir.

Posta ile kayýt silme iþlemi yapýlmaz!

Kayýt silme iþlemi öðrencinin bizzat AÖF bürosuna baþvurmasýyla yapýlacaktýr. Anne, baba, kardeþ ve eþ gibi yakýnlarý kayýt sildirme iþlemi yaptýramazlar.

Öðrenci kimlik/tanýtým kartýný ibraz edemeyenlerin özel belgelerle kimliðini kanýtlamalarý gerekmektedir. Aksi takdirde kayýtlarý silinmez.

Kayýt silme iþlemi, öðrenciye, ilgili askerlik þubesine, Anadolu Üniversitesi otomasyon sistemine ayný anda bildirildiði ve bu iþlemin iptal edilmesi mümkün olmadýðý için öðrencilerimiz kayýt silme konusunda kesin kararlarýný vermeden AÖF bürolarýna baþvurmamalýdýrlar.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin bir programýnda hâlen kayýtlý olan öðrencinin, 2015-2016 Öðretim Yýlýnda yeni bir programa kayýt yaptýrabilmesi için eski kaydýný sildirmesi gerekmektedir. Bu öðrenci, eski kayýtlarý için hiçbir hak iddia edemez

 

Sýnav sorularý ve cevap anahtarlarý internette nerede yayýmlanýyor?

Geçmiþ yýllardan günümüze kadar yapýlmýþ açýköðretim sýnavlarýnýn sorularý Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Sýnav Yayýnlama Sisteminde yayýmlanmaktadýr.

http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden TCKN ve þifrenizle oturum açarak çýkmýþ sýnav sorularýna bakabilir ve cevap anahtarý kýsmýndan sorularýn doðru cevaplarýný görebilirsiniz.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültesi öðrencilerinin sýnav sorularý ve cevap anahtarlarý sýnavýn yapýldýðý günü takip eden üç iþ günü içerisinde Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Sýnav Yayýnlama Sisteminden yayýnlanmaktadýr.

http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Sýnav Yayýnlama Sistemine eriþebilirsiniz.

 

Sýnavlarda kopya çektiði tespit edilen öðrenciler hakkýnda nasýl bir iþlem yapýlmaktadýr?

Sýnavlarda kopya çektiði tespit edilen öðrencilerin, kopya iþlemini gerçekleþtirdiði o oturumdaki sýnavý, sýnav görevlilerince düzenlenen Bireysel Sýnav Ýptal Tutanaðýna dayanýlarak ilgili Dekanlýk tarafýndan geçersiz sayýlýr.

Sýnavý/sýnavlarý geçersiz sayýlan öðrenci bu ders/derslerden 0 (sýfýr) almýþ kabul edilirler.

Kopya nedeniyle sýnavý/sýnavlarý geçersiz sayýlan öðrenci, kopya olayýnýn gerçekleþtiði sýnav dönemini izleyen ilk sýnav döneminde hiç bir dersin sýnavýna giremez.

 

Büro telefonlarýna nasýl ulaþabilirim?

AÖF bürolarýmýzýn öðrenciler tarafýndan aranabilecek bireysel telefon numaralarý bulunmamaktadýr. Bunun nedeni ise yanýtlarýn tek bir elden verilmesini saðlamaktýr.

Bu doðrultuda öðrencilerimiz 0850 200 46 10-19 (10 Hat) ve 444 10 26 Açýköðretim Sistemi Etkileþim Merkezini arayarak sorularýna yanýt alabilirler.

Ayrýca internet üzerinden Üniversitemizin web sayfalarýnda aradýðýnýz bilgiyi araþtýrabilir, eposta göndererek sorularýnýza yanýt alabilir ve yine Üniversitemizin resmi sosyal medya ortamlarýndan açýköðretim ve uzaktan eðitim sistemiyle ilgili paylaþýmlarýmýzý takip edebilir ve bizden haberdar olabilirsiniz.

 

Ara ve dönem sonu sýnav notunun baþarý notuna katkýsý ne kadardýr?

Açýköðretim sistemine göre öðretim yapýlan programlarda (Ýngilizce Öðretmenliði Lisans Programýnda Ýngilizce okutulan dersler ve ödevi olan dersler hariç) yapýlan sýnavlar sonucunda alýnan notlarýn, baþarý notuna katký oranlarý; ara sýnav notunun % 30’u, dönem sonu sýnav notunun %70’tir.

Bir Dersin Baþarý Notu = (Ara Sýnav Notu X %30) + (Dönem Sonu Sýnav Notu X %70) deðerlerinin toplamý ile hesaplanýr.

 

Örneðin; “Çaðdaþ Felsefe” dersinin ara sýnavýnda 60, dönem sonu sýnavýnda 80 alan bir öðrencinin baþarý notu þu þekilde hesaplanmaktadýr.

Baþarý Notu = (60 X %30) + (80 X %70) => Baþarý Notu = 18 + 56 => Baþarý Notu = 74

 

Öðrenci belgesini öðrenci adýna yakýný alabilir mi?

Öðrenci belgeleri öðrenci kimlik kartýyla AÖF bürosuna müracaat eden öðrenci yakýnlarýna da verilebilmektedir.

Askerlik tecili için yaþ sýnýrý var mýdýr?

Üniversitemize gönderilen Milli Savunma Bakanlýðý’nýn 15/07/2011 tarih ve 20227 sayýlý yazýsýnda; “1111 sayýlý Askerlik Kanunu’nun 35/C maddesi gereðince 29 yaþýndan büyük öðrencilerin askerlikleri ertelenmemektedir. Ancak, okula kayýt yaptýran ve askerlik erteleme hakký bulunmayanlardan silahaltýna alýnanlarýn, kanuni izinlerine mahsuben sýnava girebilmeleri için yeteri kadar izin verilmektedir.” denilmektedir.

Bu kapsamda 29 yaþýndan büyük erkek öðrencilerimize Askerlik Kanunu gereðince öðrenci durum belgesi verilmemektedir.

1111 sayýlý Kanundaki düzenleme ile azami öðrenim süresini aþan 29 yaþýn altýndaki öðrencilerden “Kaydýný Yeniletmeyen” öðrencilere Askerlik Þubelerince “Yoklama Çaðrýsý” çýkartýlmakta olup cezai iþlem baþlatýlmaktadýr.

29 yaþýn altýnda askerlik çaðý gelmiþ olup güz dönemi veya bahar döneminde kaydýný yeniletmeyen öðrencilerin cezai iþleme tabi olmamalarý ve mezuniyet haklarýný kaybetmemeleri için mutlaka Askerlik Þubelerine bizzat baþvurmalarý gerekmektedir

 

Þifremi nasýl deðiþtirebilirim?

Þifre deðiþikliðinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öðrenci Giriþi bölümündeki Þifremi Deðiþtirmek Ýstiyorum linkinden gerçekleþtirebilirsiniz.

e-Posta ve öðrenci giriþi bölümlerinde þifrenizin ayný olduðunu ve yapacaðýnýz þifre deðiþikliðinin her iki hizmette de geçerli olacaðýný unutmayýnýz.

 

Sýnava girebilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Öðrenciler sýnava girebilmek için aþaðýda sýralanan 2 belgeyi yanlarýnda bulundurmalýdýrlar.

1) Fotoðraflý Sýnav Giriþ Belgesi

2) Fotoðraflý ve Onaylý Özel Kimlik Belgesi

(Nüfus cüzdaný, sürücü belgesi, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaþlar ile askerî öðrenciler için askerî kimlik belgesi (muvazzaf askerler hariç), Türk vatandaþlýðýndan izin ile ayrýlanlar ve bunlarýn kanuni mirasçýlarýna ait pembe/mavi kartlar)

 

Sýnava giriþ için gerekli bu iki  belgeden biri bile eksik olsa öðrenci sýnava alýnmaz!

 

Referans mektubu almak istiyorum, nasýl alabilirim?

Referans mektubu almak isteyen mezunlarýmýz imzalý dilekçelerini “Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliði Yunusemre Kampüsü 26470 ESKÝÞEHÝR” adresine göndermeleri halinde istedikleri belge hazýrlanarak adreslerine gönderilecektir.

Diplomamý baþka bir AÖF bürosundan alabilir miyim?

Mezunlarýmýz baðlý olduklarý AÖF bürosuna öðrenci kimlik kartýyla bizzat baþvurarak kendileri veya yasal vekilleri imza karþýlýðýnda diplomalarýný alabilirler. AÖF bürolarý arasýnda diploma gönderme iþlemi yapýlmaz.

Askerlik þubesine öðrencilik durumum hakkýnda bilgi veriliyor mu?

Öðrencilerimizden askerlikle iliþkisi olanlar için Güz,Bahar ve Dönem sonu mezunlarýnýn öðrenim durumlarýna iliþkin bilgi yýlda 3 sefer Üniversitemiz tarafýndan Yükseköðretim Kurulu Bilgi Sistemine (YÖKSÝS) toplu olarak belirli zaman dilimlerinde bildirilmektedir

 

Diplomam adresime posta veya kargo ile gönderilir mi?

Diplomalar öðrencinin adresine ve istediði resmî kurumlara posta veya kargo ile gönderilmez.

Öðrenci kimlik kartým posta veya kargo ile adresime gönderilir mi?

AÖF bürosunda öðrenci kimlik kartýnýz kontrol edildikten ve ilgili öðretim yýlýnýn bandrolü yapýþtýrýldýktan sonra imza karþýlýðýnda size teslim edilecektir. Bu yüzden adresinize posta veya kargo ile öðrenci kimlik kartýnýz gönderilmemektedir.

Kayýt silme iþlemini postayla yoluyla yaptýrabilir miyim?

Posta ile kayýt silme iþlemi yapýlmamaktadýr.

Öðrenci kimlik kartýmý herhangi bir AÖF bürosundan alabilir miyim?

Öðrenci kimlik kartýnýzý sadece baðlý olduðunuz AÖF bürosundan alabilirsiniz.

 

Diplomamýn “Aslý Gibidir” onaylý suretini alabilir miyim?

Mezunlara diploma asýllarý verildiðinden onaylý fotokopileri verilmemektedir.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinden mezun olan öðrencilerimizden bazýlarý resmî veya özel kuruluþlara verilmek üzere onaylý diploma fotokopisi istemektedirler. 31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara Ýliþkin Yönetmeliðinin 8/d maddesinde; “Ýstenen belgenin aslýnýn getirilmesi hâlinde, belgenin fotokopisi, aslýnýn uygunluðu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafýndan isim ve unvan yazýlarak tasdik edilir.” denilmektedir. Onaylý diploma fotokopisi isteyen resmî ve özel kuruluþlarýn bu maddeye göre diploma fotokopisini onaylayarak iþlem yapmalarý gerekmektedir.

Askerlik tecil iþlemi için nasýl bir belge alabilirim?

Fakültemizce öðrencilerimizin öðrencilik durumu zamanýnda bildirilmiþ olmasýna raðmen bazý askerlik þubeleri, öðrencilerimize duyuru çýkararak öðrenci durum belgesi isteyebilmektedirler. Böyle bir durumla karþýlaþan öðrencilerimiz, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak veya posta yoluyla Öðrenci Durum Belgesi (EK-C2) alabilirler.

Kýsa dönem veya yedek subay olarak askerlik hizmeti yapýlabilir mi?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin lisans programý mezunlarý Askerlik Kanunu Gereði kýsa dönem veya yedek subay olarak askerlik görevlerini yapabilirler. Konu hakkýnda askerlik þubelerinden bilgi alabilirsiniz.

Ýki dönem üst üste kayýt yeniletmediðimde kaydým silinir mi?

Ýki veya daha fazla dönem kayýt yeniletmediðinizde kaydýnýz silinmemektedir.

Önlisans yazýsýný nasýl alabilirim?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakülteleri Lisans programý öðrencilerinden, ilk dört yarýyýlýndan en az 120 AKTS kredilik ders alarak, baþarýlý olan, FF, YZ ve DZ notu olmayan, Genel Not Ortalamasý en az 2,00 olan ve diðer yükümlülüklerini yerine getirenler, AÖF bürolarýndan birine dilekçeyle baþvurarak önlisans yazýsý alýnabilmektedir.

Tek ders sýnavý yapýlýyor mu?

Anadolu Üniversitesinin Açýköðretim sistemine göre öðretim yapan fakültelerine kayýtlý, 2015-2016 öðretim yýlýnda tek dersten baþarýsýz olan ve bu dersini verdiði takdirde mezun olabilecek durumdaki öðrencilere tek ders sýnavý 2 Temmuz 2016 tarihinde yapýlacaktýr.

Öðrencinin güz ve bahar döneminde toplamda tek bir dersi var fakat bu derse 2015-2016 öðretim yýlýnýn ilgili yarýyýlýna kayýt yeniletmemiþ ise tek ders sýnavýna giremeyecektir

 

Bir kurumda staj yapmak istiyorum. Staj yapabilir miyim?

Anadolu Üniversitesinin merkezi açýköðretim ve uzaktan eðitim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinde staj zorunluluðu bulunmayan programlarda kendi isteðiyle staj yapmak isteyen öðrencilere, “staj yapabileceðine iliþkin” yazý verilmemektedir.

Ancak Ýþletme Fakültesi Konaklama Ýþletmeciliði lisans programýnda isteðe baðlý staj bulunduðundan bu programda kayýtlý öðrencilere istemeleri halinde isteðe baðlý staj yapabileceðine iliþkin yazý verilmektedir.

 

Klavye öðretimi uygulama dersi nasýl yapýlmaktadýr?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlýðý Önlisans Programýnýn 3. yarýyýlýnda bulunan Klavye Öðretimi dersi devam mecburiyeti olmayan uygulamalý derstir.

Amacý öðrencilere on parmak klavye kullanýmýný öðretmektir. Klavye öðretimi dersinin sýnavý F klavye ile yapýlmaktadýr. Öðrenciler bu dersin sýnavýna Q klavye kullanarak giremezler.

Bu dersin iþleyiþ biçimi ve sýnavlarý ile ilgili bilgiler bu dersten sorumlu öðrencilerin adreslerine ayrýca gönderilecektir.

 

AÖF bürolarýnýn çalýþma saatleri nedir?

Açýköðretim Fakültesi bürolarýnýn mesai saatleri hafta içi 8.30 ile 17.30 saatleri arasýnda sürekli açýk tutulmakta ve öðrencilere hizmet vermektedir.

Kýþ saati uygulamasýndan dolayý doðu illerinde bulunan AÖF bürolarýmýz ise hafta içi 8.00 ile 17.00 saatleri arasýnda sürekli hizmet vermektedir.

Cumartesi-Pazar günleri ile Milli ve Dini Bayram günleri AÖF bürolarý açýk olmamaktadýr.

 

Sýnavýn yapýldýðý Cumartesi ve Pazar günlerinde ise AÖF bürolarý 8.00 – 16.30 saatleri arasýnda hizmet vermektedir

 

Kayýt yenileme nedir?

Kayýt yenileme, açýköðretim sisteme göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat ve Ýþletme Fakültelerinin önlisans ve lisans programlarýna kayýtlý öðrencilerin her akademik yarýyýlýn baþýnda o yarýyýla ait ders eklemeleri ya da çýkarmalarý sonucunda oluþan eðitim-öðretim ücretlerini takvimde belirlenen tarihlerde ödemek koþuluyla yapmalarý gereken zorunlu bir iþlemdir.

Kayýt yenileme, kitap basýmýndan sýnav organizasyonuna kadar birçok akademik ve idari çalýþmalarý etkilediði için belirlenen tarihler arasýnda yapýlmasý gereken zorunlu bir iþlemdir.

Kaydýný yeniletmeyen öðrenciler, kayýt yeniletmedikleri dönemde sýnavlara giremezler, öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar. Bu nedenle öðrenime devam etmek isteyen öðrenciler, açýklanan usullere uygun olarak 2015-2016 öðretim yýlý bahar döneminde kayýtlarýný yeniletmeleri gerekmektedir.

 

Öðrenci kimlik kartýmý ne zaman alabilirim?

- ÖSYS Yeni Kayýt

- Af Kapsamýnda (6353 sayýlý Kanun)

- Anadolu Üniversitesi Yurtdýþý Öðrenci Giriþ Sýnavý (AYÖS)

kayýt türlerinden kayýt yaptýran öðrenciler, öðrenci kimlik kartlarýný Öðrenci Bilgi Formu ile 5 Kasým 2015 tarihinden itibaren baðlýolduklarý AÖF bürosundan takip edebilirler

- ÖSYS Ek Yerleþtirme

- Ýkinci Üniversite

kayýt türlerinden yaptýran öðrenciler, öðrenci kimlik kartlarýný Öðrenci Bilgi Formu ile 12 Kasým 2015 tarihinden itibaren baðlýolduklarý AÖF bürosundan takip edebilirler.

- Dikey Geçiþ

kayýt türlerinden yaptýran öðrenciler, öðrenci kimlik kartlarýný Öðrenci Bilgi Formu ile 3 Aralýk 2015 tarihinden itibaren baðlý olduklarý AÖF bürosundan takip edebilirler.

 

Kayýt yenileme nasýl yapýlmaktadýr?

Kayýt yenileme iþlemleri 3 aþamada gerçekleþmektedir.

  1. Aþamasý; ders ekle-sil iþlemidir.
  2. Aþamasý; kayýt yenileme bedelinin bankaya ödenmesidir.
  3. Aþamasý; kaydýnýzýn yenilendiðinin kontrol edilmesidir.

Ýnternetten aldýðým sýnava giriþ belgesini büroya onaylatmam gerekiyor mu?

Sýnava Giriþ Belgenizi AÖF bürolarýna onaylatmanýz gerekmemektedir

Kiþisel bilgilerimi nasýl deðiþtirebilirim?

Fakültemiz kayýtlarýndaki kimlik bilgilerinizde deðiþiklik olmasý hâlinde, yeni bilgilere ait resmî belgelerle (mahkeme kararý, uluslararasý aile cüzdaný, nüfus kayýt örneði gibi) AÖF bürolarýna bizzat baþvurmanýz halinde gerekli deðiþiklikler yapýlacaktýr.

Ad ve soyad, doðum tarihi bilgilerinizde deðiþiklik olmasý halinde bu deðiþikliði AÖF bürolarýna bildirdikten sonra ücret ödemeden tarafýnýza yeniden öðrenci kimlik kartý düzenlenecektir.

E-posta adresi, telefon numarasý ve iþ-meslek bilgisi deðiþiklik iþlemlerinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriþ yapmak için týklayýnýz butonuna týkladýktan sonra, T.C. kimlik numaranýz ve þifreniz ile giriþ yaparak, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralý Etkileþim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

AÖF bürosundan yapýlacak bilgi deðiþiklikleri için bizzat baþvurmanýz gerekmektedir. Sizin adýnýza eþiniz, anneniz, babanýz, kardeþiniz veya bir yakýnýnýzýn deðiþiklik iþlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

 

Not Durum Belgesi Transkript nasýl alabilirim?

Not Durum Belgesi (Transkript) öðrencilerin fakültedeki öðrenimleri süresince aldýklarý derslerdeki baþarý durumunu gösteren bir belgedir. Bu belge öðrencilerin kendilerine verilebileceði gibi dilekçelerinde belirttikleri kiþi, kurum ve kuruluþlara da gönderilmektedir.

Not Durum Belgesi almak isteyen öðrenciler veya mezunlar AÖF bürolarýna baþvurarak alabilirler.

Soyadýmý deðiþtirdim, yeni öðrenci kimlik kartý çýkartmak için ücret ödemem gerekiyor mu?

Ad, soyad ve doðum tarihi bilgilerinde deðiþiklik olan öðrenciler ücret ödemeden AÖF bürolarýndan yeniden kimlik kartý isteðinde bulunabilmektedirler.

Büromu nasýl deðiþtirebilirim?

Baðlý olduðunuz AÖF büro deðiþikliðini www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriþ yapmak için týklayýnýz butonuna týkladýktan sonra, T.C. kimlik numaranýz ve þifreniz ile giriþ yaparak, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralý Etkileþim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

Sizin adýnýza eþiniz, anneniz, babanýz, kardeþiniz veya bir yakýnýnýzýn deðiþiklik iþlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

Adresimi nasýl deðiþtirebilirim?

Adres deðiþikliði iþlemlerinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriþ yapmak için týklayýnýz butonuna týkladýktan sonraT.C. kimlik numaranýz ve þifreniz ile giriþ yaparak, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralý Etkileþim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

AÖF bürosundan yapýlacak bilgi deðiþiklikleri için bizzat baþvurmanýz gerekmektedir.

Sizin adýnýza eþiniz, anneniz, babanýz, kardeþiniz veya bir yakýnýnýzýn deðiþiklik iþlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

Harçsýz öðrenci pasaportu almak için ne yapmalýyým?

“Yurt Dýþýna Çýkýþlarda Harç Alýnmasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Karar”da “Bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katýlmak veya eðitim amacýyla yurt dýþýna çýkýþ yapan öðrencilerin yurt dýþýna çýkýþlarýnda; Üniversite öðrencisinin ilgili üniversiteden alýnacak yazýyý ilgili makama ibraz etmeleri gerektiði” belirtilmektedir.

Yukarýda yapýlan açýklamalar kapsamýnda Harçsýz Öðrenci Pasaportu alacak öðrencilerimiz;

1) Hangi ülkeye gideceði, hangi kurumlar aracýlýðý ile gideceði, Harçsýz Öðrenci Pasaportunu hangi vergi dairesinden alacaðý, gidiþ-dönüþ tarihlerini belirtir imzalý dilekçeyi,

2) Kurum kanalýyla gidecek öðrenciler kurumdan aldýklarý yazýyý,

“Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliði Yunusemre Kampüsü 26470 ESKÝÞEHÝR” adresine göndermesi gerekmektedir.

Durumu uygun görülen öðrencilere Harçsýz Öðrenci Pasaportu yazýsý Anadolu Üniversitesi Rektörlüðü tarafýndan hazýrlanýr ve Açýköðretim Fakültesi Merkez Büro tarafýndan öðrenciye posta ya da ödemeli kargo* ile gönderilmektedir.

* Dilekçenizde ödemeli kargo ile gönderilmesini belirtmeniz halinde belgeleriniz ödemeli kargo ile gönderilmektedir.

Diploma yerine çýkýþ belgesi ya da geçici mezuniyet belgesi alabilir miyim?

Diplomalar sýnav sonuçlarý açýklandýktan sonra en kýsa sürede hazýrlanarak mezunlarýn baðlý olduklarý AÖF bürosuna gönderildiði için mezunlarýmýza diploma haricinde geçici mezuniyet belgesi, öðrenim belgesi, yazý gibi mezuniyeti belirten hiçbir belge düzenlenmemektedir.

Diplomalarda açýköðretim ibaresi yer alacak mý?

Anadolu Üniversitesinde açýköðretim ve uzaktan eðitim sistemiyle öðretim yapan 3 fakülte bulunmaktadýr. Bunlar Açýköðretim Fakültesi, Ýktisat Fakültesi ve Ýþletme Fakültesidir.

  • Açýköðretim Fakültesi bünyesindeki önlisans ve lisans programlarýndan mezun olan öðrencilerin diplomalarýnda Açýköðretim Fakültesi ve programýn adý yer almaktadýr.
  • Ýktisat Fakültesi bünyesindeki lisans programlarýndan mezun olan öðrencilerin diplomalarýnda Ýktisat Fakültesi ve programýn adý yer almaktadýr.
  • Ýþletme Fakültesi bünyesindeki lisans programlarýndan mezun olan öðrencilerin diplomalarýnda Ýþletme Fakültesi ve programýn adý yer almaktadýr.

 

Ders içeriklerini gösteren belge nasýl alabilirim?

Almýþ olduðunuz derslerin ders içeriklerini gösteren belgeyi AÖF bürolarýna bizzat veya posta yoluyla baþvurarak alabilirsiniz.

Muafiyet baþvurusunda bulundum, sonucunu nereden öðrenebilirim?

Anadolu Üniversitesinin açýköðretim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat ve Ýþletme Fakültelerinin Muafiyet baþvurusunu tamamlayan ve belgelerini AÖF bürosuna teslim eden öðrencilerin muafiyet iþlemleri, ilgili dekanlýk tarafýndan incelenecektir. Muafiyet sonuçlarý, baþvurular bittikten sonra 45 (kýrkbeþ) gün içerisinde açýklanmaktadýr. Muafiyet iþlemini gerçekleþtiren öðrencilerin, öðrenci sayfasýnda “Akademik Durum” panelinde muaf olduðu ders/derslerin notu MU ile gösterilmektedir.

 

(BAP)-Öðrenci Belgesi’ni kayýt yeniletmediðim dönemde de alabilir miyim?

Öðrenciler kayýt yeniletmedikleri dönemlerde öðrencilik haklarýndan yararlanamadýklarýndan Öðrenci Belgesi alamazlar. Bu durumdaki öðrencilere istemeleri halinde Fakültede kayýtlý olduklarýný belirten “Öðrenim Durum Belgesi” düzenlenmektedir

Anadolu Üniversitesi Batý Avrupa Programlarý’nda hangi bölümler bulunmaktadýr?

AÇIKÖÐRETÝM FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA ÖNLÝSANS PROGRAMLARI

1-Dýþ Ticaret

2-Halkla Ýliþkiler ve Tanýtým

3-Ýlahiyat

4-Turizm ve Otel Ýþletmeciliði

 

AÇIKÖÐRETÝM FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Sosyoloji

2-Türk Dili ve Edebiyatý

 

ÝKTÝSAT FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Ýktisat

2-Kamu Yönetimi

3-Uluslararasý Ýliþkiler

 

ÝÞLETME FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Ýþletme

Batý Avrupa Yükseköðretim Programlarý’na nasýl öðrenci olabilirim?

Avrupa ülkelerinde geçerli oturma izni olan ve Türk eðitim sistemine göre en az lise veya dengi okul mezunu olan Türk vatandaþý ve soydaþlarýnýn Anadolu Üniversitesi’nin yapmýþ olduðu BAP Seçme Sýnavý’ný veya ÖSYM tarafýndan yapýlan YGS sýnavýný kazanmýþ olmalarý gerekir. Konuyla ilgili ayrýntýlý bilgiler ve baþvuru tarihleri genellikle mart-nisan aylarý içerisinde www.anadolu-uni.de web sayfasýnda açýklanmaktadýr. Baþvurular ise yine ayný sayfa üzerinde açýklamalar doðrultusunda sayfada belirlenen tarihler arasýnda yapýlmaktadýr.

(BAP)-Seçme Sýnavý’na nasýl hazýrlanabilirim?

Söz konusu sýnav adaylarýn Batý Avrupa Programlarý’ný baþarý ile izleyip izleyemeyeceðini belirlenmesi amacýný taþýyan özel yetenek sýnavýdýr. Adaylarýn sözel bölümde Türkçeyi kullanma güçleri ile sosyal bilimlerde ki temel kavram ve ilkelerle düþünme becerilerini yoklayan sorular bulunmaktadýr. Sýnavýn sayýsal bölümünde ise matematik ve fen bilimlerine ait sorular bulunmaktadýr.

Anadolu Üniversitesi’nden almýþ olduðum diploma Avrupa ülkelerinde/yaþadýðým ülkede geçerli midir?

Diplomalar, Türkiye’de ayný alanda örgün eðitim veren diðer fakültelerin diplomalarý ile eþdeðerdir. Yurtdýþýnda yaþayan mezunlarýmýz ise bulunduklarý ülke mevzuatýna göre denklik iþlemi yaptýrabilmektedir.

Seçme Sýnavý’na giriþ belgemi nasýl alabilirim?

BAP Seçme Sýnavý’na giriþ belgeleri sýnav tarihinde yaklaþýk 10 gün önce www.anadolu-uni.de web adresi üzerinde yayýnlanmakta ve adaylarýn e-posa adreslerine hatýrlatma yapýlmaktadýr.

Batý Avrupa Programlarý için internet baþvurusunu Köln’deki Batý Avrupa Bürosundan yaptýrabilir miyim?

Adaylarýn, baþvuru ve kayýt tarihleri içerisinde kayýt için Köln’deki Batý Avrupa Bürosuna gitmelerine gerek yoktur. Ýnternetten baþvuru iþlemlerini kendileri bizzat yapmalarý gerekmektedir. Batý Avrupa Bürosundan öðrenci adýna internet baþvurusu yapýlamamaktadýr.

2015-2016 Öðretim Yýlý dikey geçiþ kesin kayýt tarihlerini öðrenebilir miyim?

Batý Avrupa Programlarý’na 2015-2016 öðretim yýlýnda dikey geçiþ baþvurularý 28 Eylül tarihinde baþlayýp 12 Ekim 2015 tarihinde sona erecektir.

Ýkinci Üniversite kayýt türü nedir? Kimler baþvuru yapabilir?

Herhangi bir yükseköðretim programýndan mezun olanlar ile örgün yükseköðretim kurularýnýn lisans bölümlerinde veya önlisans programlarýnda kayýtlý öðrenciler, ayný alanda olmamak üzere Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden veya önlisans programlarýndan herhangi birini tercih edebilirler.

Yabancý Uyruk Öðrenci Sýnavý ile Türkiye’deki üniversitelere yerleþtirilen yabancý uyruklu öðrenciler de baþvuruda bulunabilirler.

Uyruðundan biri T.C. olup yurtdýþý yükseköðretim kurumlarýný bitirerek Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðý’ndan denklik belgesi alanlar baþvurabilirler.

Herhangi bir örgün yükseköðretim kurumundan kaydý silinenler ile herhangi bir örgün yükseköðretim programýnda kaydý bulunmayanlar baþvuru yapamazlar.

Yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýnda halen kayýtlý olup uyruðundan biri T.C. olan öðrenciler baþvuru yapamazlar.

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinden mezun olanlar baþvuru yapabilirler ancak, halen kayýtlý olanlar baþvuru yapamazlar.

Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi dýþýnda baþka bir üniversitede açýk veya uzak-tan eðitim sistemi ile öðrenim gören öðrenciler de ayný alanda olmamak üzere baþvuru yapabilirler.

Yukarýdaki koþullara uyan lisans veya önlisans mezunu veya kayýtlý öðrenciler Ýkinci Üniversite kayýt türünden yararlanabilirler.

Baþvuru ile ilgili bilgiler bu kýlavuzun ilk sayfalarýnda açýklanmýþtýr.

Ýkinci Üniversite kapsamýnda Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin birinci sýnýfýna kayýt yaptýrýlabilecek önlisans programlarý ve lisans bölümleri;

 

 AÇIKÖÐRETÝM FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA ÖNLÝSANS PROGRAMLARI

1-Dýþ Ticaret

2-Halkla Ýliþkiler ve Tanýtým

3-Ýlahiyat

4-Turizm ve Otel Ýþletmeciliði*

 

 AÇIKÖÐRETÝM FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Sosyoloji

2-Türk Dili ve Edebiyatý

 

ÝKTÝSAT FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Ýktisat

2-Kamu Yönetimi

3-Uluslararasý Ýliþkiler

 

ÝÞLETME FAKÜLTESÝ BATI AVRUPA LÝSANS BÖLÜMLERÝ

1-Ýþletme

  • Bu programa alýnacak öðrenciler staj yapmak zorundadýrlar.

 

Dönemlik-Kredili Sistem nedir?

Dönemlik-kredili sistem; derslerin dönemlik olarak belirlendiði, bir öðretim yýlýnýn güz ve bahar olmak üzere iki dönemden oluþtuðu, her dönemde bir ara ve dönem sonu sýnavýnýn yapýldýðý ve yaz okulunun bulunmadýðý öðrencilik haklarýndan yararlanabilmesi için her dönem baþýnda belirlenen tarihlerde kaydýný yeniletmesi gerektiði, kayýt yenileme dönemlerinde öðrencilerin Fakülte tarafýndan atanan dersleri daha sonra ilgili dönemde almak üzere azaltabildiði veya ilgili üst dönemden 45 (European Credit Transfer System) ECTS krediyi geçmeyecek þekilde ders ekleyebildiði, derslerin programda kapladýklarý süreye ve gerektirdiði çabaya göre kredilendirildiði ve zorunlu kredi miktarýnýn tamamlanmasýyla mezun olunan eðitim-öðretim sistemidir.

Dönemlik-kredili sistemde öðretim yapýlan bölüm ve programlarda kayýtlý öðrenciler “Anadolu Üniversitesi Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakülteleri Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði”ne tabi olmaktadýr.

Kredili Sistem Nedir?

Öðrenim yükünün kredi ile tanýmlandýðý, yýl deðil dönemi esas alan, ders sayýsýnýn ve ders yükünün buna göre yeniden düzenlendiði, sýnýf geçme deðil ders geçme esasýnýn uygulandýðý, uygulama ve araþtýrma olanaklarýnýn arttýðý, deðerlendirmenin harf notu ile göreceli olarak yapýldýðý, mezun olmak için tüm dönemleri baþarý ile geçmiþ olmak deðil, zorunlu olan kredi miktarýný almýþ olmak gerektiði bir öðretim sistemidir.

Kredili sistem ders seçiminde öðrenciye özgürlük getirerek, öðrencinin eðitim takvimini aksatmamayý amaçlayan, derslerin programda kapladýklarý süreye ve gerektirdiði çabaya göre kredilendirildiði ve zorunlu kredi miktarýnýn tamamlanmasýyla mezun olunan eðitim-öðretim sistemidir.

 

Dönemlik-kredili sistemde seçmeli ders uygulamasý var mý?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerinin bölüm ve programlarýndaki tüm dersler zorunlu olup seçmeli ders bulunmamaktadýr.

Kayýt yenileme döneminde fakülteden tarafýma ders atamasý yapýlýyor mu?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakülteleri dönemlik-kredili önlisans programlarýnda ve lisans bölümlerinde kayýt yeniletecek öðrencilere öðretim ve sýnav yönetmeliði gereðince;

• 30 AKTS krediyi geçmeyecek þekilde Fa-külte tarafýndan, ders atamasý ders kodu sýrasýnda yapýlmýþtýr.

• Öðrencinin tekrar dersi olmasý durumda; tekrar derslerinin kredisi 30 AKTS krediden az ise öncelikle tekrar dersleri atanmýþ ve üst dönemden 30 AKTS krediye kadar ders atamasý ders kodu sýrasýnda yapýlmýþtýr.

• Tekrar derslerinin kredisi 30 AKTS krediyi geçiyorsa tekrar derslerinin tamamýnýn atamasý yapýlmýþtýr.

Öðrenciler Fakülte tarafýndan atanan dersleri kabul edebilir veya aþaðýda açýklanan kurallara göre ders ekle-sil iþlemi yaparak atanan derslerini deðiþtirebilirler.

 

Ders ekle-sil iþlemi sýrasýnda býraktýðým dersleri daha sonra hangi dönemde alacaðým?

Ders eksiltme iþlemi o dersten sorumlu olunmayacaðý anlamýna gelmez. Öðrenciler sorumlu olduklarý derslerin tamamýndan baþarýlý olmadan mezun olamayacaklarýndan, eksilttikleri dersleri dersin açýldýðý ilgili dönemde almak zorundadýrlar.

Güz dönemi ders ekle-sil iþleminde seçmiþ olduðum derslerin dökümünü alamamýþtým. Bu derslerin dökümünü tekrardan nasýl alabilirim?

Ders ekle-sil iþlemini yapan ve onaylayan öðrenciler, “2015-2016 Öðretim Yýlý Güz Dönemi Kayýt Yenileme Bilgi Dökümü” sayfasýný yazýcýdan alabilirler. Bu sayfada öðrencilerin ders ekle-sil iþlemi sonucunda “Alacaðý Dersler”, “Býraktýðý Dersler”, “Ödeme Bilgisi”, “Adres, Büro ve Sýnav Merkezi Deðiþiklik Tarihleri”, “Sýnav ve Kayýt Yenileme Tarihleri” gibi önemli bilgiler yer almaktadýr.

Yazýcýdan döküm alamayan veya daha sonra döküm alacak öðrenciler, kayýt yenileme süresi içerisinde, T.C. kimlik numarasý ve þifreleri ile http://kayit.anadolu.edu.tr adresindeki, kayýt yenileme linkine giriþ yaparak “DÝKKAT” baþlýðý altýndaki “2015-2016 Güz Döneminde Alacaðýnýz Derslerin Dökümünü Almak Ýçin Týklayýnýz” butonuna týklayarak ders ekle-sil iþlemi sonucunda derslerin dökümünü alabilirler.

 

Öðrenci Belgeleri yabancý dilde ingilizce, almanca, fransýzca olarak düzenleniyor mu?

Sistem üzerinde yer alan öðrenci belgeleri Türkçe, Almanca veya Ýngilizce (öðrencinin isteðine baðlý) olarak düzenlenmektedir.

Askerlik þubesine öðrencilik durumum ile ilgili bilgi ne zaman gönderilmektedir?

Öðrencilerimizin askerlik tecil iþlemleri için öðrenci durumlarý Fakülte tarafýndan her öðretim yýlý sonunda ve yeni kayýt sonrasý kayýt tarihinden itibaren iki ay içerisinde doðrudan Askerlik Þubelerine bilgi verilmek üzere, M.S.B. Askeralma Daire Baþkanlýðýna toplu olarak gönderilmektedir. Fakültemizce öðrencilik durumu zamanýnda bildirilmiþ olmasýna raðmen bazý askerlik þubeleri, öðrencilerimize duyuru çýkararak öðrenci durum belgesi istemektedirler. Böyle bir durumla karþýlaþan öðrenciler, AÖF bürolarýna bizzat baþvurarak veya posta yoluyla Öðrenci Durum Belgesi  (EK-C2) alabilirler.

Onur/Yüksek Onur belgesi hangi koþulda verilmektedir?

Kayýtlý öðrencilerden; en az 30 AKTS kredilik ders alýp aldýðý tüm derslerini baþaran, Dönem Not Ortalamasý 3,50 veya üzeri olan Yüksek Onur Öðrencisi, Dönem Not Ortalamasý 3,00 ile 3,49 arasýnda olan Onur Öðrencisi kabul edilir. Ancak disiplin cezasý alan veya FF, YZ, DZ ve EK notu olan öðrenci belirtilen not ortalamasýný saðlasa bile Yüksek Onur Öðrencisi veya Onur Öðrencisi olamaz.

Genel Not Ortalamasý 3,50 veya üzeri olan Yüksek Onur Öðrencisi, Genel Not Ortalamasý 3,00 ile 3,49 arasýnda olan ise Onur Öðrencisi olarak mezun olur. Ancak disiplin cezasý alan öðrenci, belirtilen Genel Not Ortalamasýný saðlasa bile Yüksek Onur Öðrencisi veya Onur Öðrencisi derecesiyle mezun edilmez.

Diploma ekini Diploma Supplement kaybettim yeniden düzenlenebilir mi?

Diploma Eki (Diploma Supplement) yeniden düzenlenmesini isteyen mezunlarýmýza, isteklerini belirten imzalý dilekçeyi “Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliði 26470 ESKÝÞEHÝR” adresine göndermeleri halinde tekrar Diploma Eki (Diploma Supplement) düzenlenerek dilekçelerinde belirtilen adreslerine gönderilmektedir.

Sýnavlara cep telefonu ile katýlabilir miyim?

Açýköðretim sistemiyle öðretim yapan fakültelerde kayýtlý öðrenciler, sýnavlarda cep telefonu, diðer iletiþim araçlarý, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) ile sýnav binasýna giremeyeceklerdir.

Sýnav binasýnýn giriþinde öðrencilerin üst aramasý yapýlacak, üzerinde cep telefonu, diðer iletiþim araçlarý, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) olanlar sýnav binasýna alýnmayacaklardýr.

Herhangi bir maðduriyet yaþamamanýz için sýnavlara gelirken yanýnýzda cep telefonu, diðer iletiþim araçlarý, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) bulundurmayýnýz.

Sýnav binalarýnýn giriþinde bu cihazlarýn herhangi bir yere veya kiþiye teslimi ile ilgili sorumluluk öðrenciye ait olup cihazýn kaybolma veya çalýnmasýndan Üniversitemiz sorumlu tutulamaz.

 

Baþarý notu hesaplanmasýnda alt sýnýr uygulanmasý nedir?

Açýköðretim sistemine göre öðretim yapýlan programlarda öðrencilerin notlarýnýn BDS katýlabilmesi için ham baþarý notlarýnýn belirli bir baraj deðerini aþmasý gerekmektedir. Baþka bir deyiþle ders bazýnda Baþarý Notuna Alt Sýnýr (BNAS) uygulanmaktadýr. Baþarý notuna alt sýnýr deðeri (Ýngilizce Öðretmenliði Lisans Programýnda Ýngilizce okutulan dersler hariç) 25’tir.

Bunun anlamý þudur; baþarý notu 25 ve altýnda ise o öðrencilerin notu deðerlendirmeye, yani o ders için baþarý notu ortalamasý hesabýna katýlmaz. Böylece tüm derslerde baþarýnýn belirli bir düzeyinin altýna düþmesi engellenmiþ olur. 25 ve 25’in altýnda baþarý notu alan öðrenciler o dersi tekrar almak zorundadýrlar.(Yeni Yönetmelikle bu deðiþmiþ olup, artýk her alt sýnýrý ilgili birim belirleyecek)

Baþarý notu alt sýnýrýnýn altýnda kalan öðrencilere FF harf notu verilir. Bu öðrencilerin notlarý baþarý notlarýnýn ortalamasý hesabýnda dikkate alýnmaz. Baþarý notuna alt limit uygulanmasýnýn amacý, aþýrý düþük notlarla öðrencilerin BDS istatistiði üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldýrmaktýr.

Ýngilizce Öðretmenliði Lisans Programýnda Ýngilizce okutulan derslerin baþarý notunda 100 ile 70 arasý alýnan notlar AA ile CC arasýndaki harf notlarýna dönüþtürülecektir. 60 ile 70 arasý alýnan notlar DD-DC-CD harf notlarýna dönüþtürülecek ve öðrenciler 2.00 genel not ortalamasýný saðlamalarý halinde baþarýlý olarak kabul edilecektir. Ýngilizce Öðretmenliði Lisans Programýnda Ýngilizce okutulan derslerin baþarý notuna uygulanacak alt sýnýr deðeri 60 olarak belirlenmiþtir. Bu derslerden 60’ýn altýnda baþarý notu alan öðrenciler o dersi tekrar almak zorundadýrlar.

 

Mezun olabilmek için kaç kredilik ders almam gerekiyor?

Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerine kayýtlý öðrencilerin mezun olabilmeleri için; önlisans programlarýnda en az 120 AKTS kredilik, lisans bölümlerinde 240 AKTS kredilik ders alýp, tüm dersleri baþarý ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, GNO’sý en az 2.00 olan ve diðer yükümlülükleri yerine getiren öðrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altýnda eksik kredi ile mezun olunamaz.

Bütün dersleri baþarmýþ FF, YZ ve DZ notu olmayan ancak, GNO 2.00’ýn altýnda kalan öðrencilerin, mezun olabilmeleri için CC’nin altýnda not aldýðý dersleri tekrar etmek suretiyle GNO’ný 2.00’ye yükseltmeleri gerekmektedir. Bu durumda olan öðrenciler, ilgili dönemde kayýt yenileterek CC’nin altýnda not aldýðý dersleri tekrar eder ve GNO’ný 2.00 veya üstüne çýkartýrsa mezun olabilirler

 

Güz dönemi kayýt yenileme iþlemleri ne zaman yapýlacak?

Anadolu Üniversitesinin açýköðretim sistemine göre öðretim yapan Açýköðretim, Ýktisat, Ýþletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarýna kayýtlý öðrencilerin güz dönemi kayýt yenileme iþlemleri Ders Ekle-Sil iþlemi ve Kayýt Yenileme Bedelinin Bankaya Ödenmesi olmak üzere iki aþamalý olarak gerçekleþtirilecektir.

Kayýt yenileme iþlemleri; 12 Ekim 2015 Pazartesi günü baþlayýp 23 Ekim 2015 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Mazeretli olanlar 23 Ekim 2015  tarihlerinde kayýtlarýný yenileteceklerdir.

Güz Döneminde kayýt yeniletecek öðrencilere ders atamalarý ders kodu sýrasýnda 30 AKTS krediyi geçmeyecek þekilde Fakülte tarafýndan yapýlacaktýr. Öðrenciler tekrar ettiði dersler hariç, Fakülte tarafýndan atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 AKTS krediyi geçmeyecek þekilde üst yarýyýldan ders ekleyebilir. Ders ekle-sil iþlemi http://kayit.anadolu.edu.tr  adresinden yapýlacaktýr. Öðrenciler, bankaya ödeme yapmadýðý sürece ders ekle-sil iþlemi yapabilirler. Bankaya ödeme yapýldýktan sonra ders silme iþlemi yapýlmasý mümkün olmamaktadýr. Ders ekle-sil iþlemi yapmadan bankaya kayýt yenileme bedelini ödeyen öðrenciler, Fakülte tarafýndan atanan dersleri kabul etmiþ sayýlýrlar. Öðrencilerin ileride sorun yaþamamalarý için banka ödemesi yapmadan öncehttp://kayit.anadolu.edu.tr adresinden Kayýt Yenileme linkine girerek sorumlu olduklarý dersleri mutlaka incelemeleri gerekmektedir.

Akademi AÖF
20.10.2015








 ÜCRETSÝZ GÜMÜÞ NOTLAR 22.03.2024
 AÖF not hesaplama robotu 11.01.2024
2024 KPSS'ye hangi alandan hazýrlanmalý?
2023 Ýcra Müdür Yardýmcýlýðý sýnavýna nasýl hazýrlanýlmalý?
Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) Güncellenen ders özetleri
AÖF YAZ okulu nedir? Kimler yararlanabilir?
Anadolu AÖF Vize Gümüþ Notlarýmýz hazýr
AÖF dönem sonuna nasýl hazýrlanmalý?
Anadolu AÖF Güncellenen Ders Özetleri ve Çözümlü Soru Bankalarý
AÖF Not Hesaplama Robotu
Açýköðretim Mezunlarý Ýçin Yüksek Lisans
AÖF'te Çalýþtýðýnýz Kitap Deðiþmiþ Olabilir!
AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için týklayýnýz

CANLI REHBERLÝK

ANADOLU AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ATA AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ONLÝNE DERS
Matematik 1-2, Genel Mat, Ýngilizce 1-2, Genel Muhasebe 1-2, ve Ýktisata Giriþ 1-2, Maliye Politikasý-2, Mikro Ýktisat, Türk Dili 2 ve diðer dersler için online / uzaktan eðitimlerimiz devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Åžti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 Sokak Alfa Akademi Ap.No:17 Elmalı / Antalya
bilgi@akademiaof.com Tel: 0312 346 40 30
Whatsapp : 0530 411 66 30