AKADEMİ AÖF
"tek günde ders geçme tekniği"
29 yıllık ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öğretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 66 30   
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

2025-2026 KPSS'ye hangi alandan hazırlanmalı?

2026 KPSS’YE A GRUBUNDAN MI B GRUBUNDAN MI HAZIRLANMALI?

1999’da DMS’yle başlayan ve bugün KPSS’yle devam eden sınavla memur olma hayali giderek zorlaşıyor. Sebebi, gün geçtikçe mezun sayıları artarken, memur olmanın daha avantajlı hale gelmesi. Peki, özel sektöre göre memuriyet neden daha avantajlı? Genel olarak;

  1. Özelde çalışma şartları daha ağır.
  2. Özelde büyük ölçüde maaş avantajı kalmadı.
  3. Her branştan işsiz mezun çok. İşveren rahat.

A grubu mu B grubu mu?
A grubu memurluk: Müfettişlik, uzmanlık gibi diğer üst düzey memurlukları ifade eder ki İİBF, Siyasal, Hukuk, İşletme-İktisat Fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Bu pozisyonlara atanmak için GY-GK yani P3 puanı yeterli değildir. Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe gibi derslerden de soru çözmeniz gerekir. Genelde, alacağınız 80 üstü puanlar ise size sadece kurumların yapacağı yazılı-sözlü sınavlara girme hakkını sağlar. Bu kadrolara atanmak, ilanlarının sıklığına göre en az 1,5-2 sene sürmektedir. Ayrıca referansınız(!) yoksa bu süreç çok daha da uzar.

B grubu memurluk: Merkezi yerleştirme veya kurumsal alımlarla atama yapılan düz memurluk, VHKİ, bilgisayar işletmenliği, hemşirelik, mühendislik… gibi değişik unvanlardan memurlukları ifade eder. Merkezi yerleştirme yılda 2 kez ÖSYM aracılığı ile yapılır ve bu kadrolara yerleşebilmek için çift yıllarda (2022, 2024, 2026...) alınmış ve 2 yıl geçerli olan P3 puanına sahip olmanız gerekli ve yeterlidir. Ek sınav, mülakat, torpil vs olmaz. Puanı alan kadroya atanır.   

2026’da A grubuna kimler hazırlanmalı?

  1. Elinde 77 üstü P3 puanı olanlar: Matematiğiniz iyi değil, GY-GK netleriniz düşükse, alan sınavlarında yüksek netler yapmış olsanız bile, aldığınız puan A grubu sınavlarına (uzmanlık, müfettişlik..) başvurabilmek için yeterli olmuyor. Çünkü her puan türü içinde GY-GK’nın etkisi var. Kursa/hazırlığa başlamadan önce P3 77 üstünde değilse özellikle de matematik netiniz 30 soruda 13’ün altındaysa alan derslerini çalışmak çok anlamlı değil. Daha önce hiç KPSS’ye girmediyseniz bir denem çözüp matematik netinizi kontrol edebilirsiniz.
  2. Bir işte çalışmayanlar: Aynı yıl hem GY-GK hem alan derslerini halletmek neredeyse imkansız. Derslerin hepsine birden odaklanmanın zorluğu bir tarafa; haftada 5-6 gün 5’er saat kursa gidilecek veya tüm dersler evde halledilecek, bu derslerin tekrarları yapılacak, arada vakit kalırsa 10’dan fazla dersin onlarca denemesi çözülüp analizi yapılacak… Bir işte çalışmayanlar arasında bile bu tempoyu sürdürebilen aday sayısı çok az. (Ek bilgi: Kurslarda sadece GY-GK eğitimi 300 saat civarındadır. Alanla birlikte GY-GK 850 saattir.)
  3. Alan derslerinde temeli iyi olanlar: Alan sınavlarında her bir dersten en az 20 civarı doğru yapmadan, GY-GK iyi bile olsa, yeterli puanlar alınamıyor. Örneğin hukuk, iktisat, maliye ve muhasebenin hepsinden de ortalama 10-15 üstü netler çıkarmak için en az bir yıl sağlam hazırlık gerekiyor. Kurumların kendi içerisinde yaptığı ek yazılı sınavlar da işin içine girerse bu bir yıllık süre de yeterli olmayabiliyor.  
Bu şartları sağlayamayan bir adayın A grubuna hazırlık yapması, 2026 KPSS B puanlarıyla yapılacak merkezi yerleştirmeleri (4 kez ve mülakatsız) pas geçmesi demek. GY-GK’ya tam olarak hazırlık yapamayan aday düşük bir P3 puanı alarak avucunun içindeki atanma şansını kaçırıyor. Aday durumun farkına vardığında ise iş işten geçmiş oluyor. Şöyle ki, merkezi atamalarda geçerli bir sonraki B grubu sınavı 2026’da. 2026’da iyi bir P3 puanı alındığını varsaysak bile 2026 puanlarıyla ilk yerleştirmeler 2026 Aralıkta. Çok çok yüksek bir puan alınamazsa ve ikinci atamaya kalınırsa atama 2027 Haziranına kalıyor. Adayımız 2019’da yaptığı bir stratejik hata sonucu kendini 2027rsquo;de buldu! Nerdeyse 3-4 yıllık bir kayıp söz konusu.

Eğer KPSS-B kadroları için GY-GK kurslarına gitmeye zamanınız yoksa KPSS uzaktan eğitim kurslarının en kapsamlı vidolarını içeren www.alfa.com.tr internet adresini incelemenizde fayda var.



Akademi AÖF
AÖF online ders özetlerimizden, güncel soru banklarımızdan, ücretsiz gümüş notlarımızdan ve Açıköğretim Fakültesi ile ilgili makalelerimizden haberdar olmak için bizi Facebook'tan takip edebilirsiniz

ALFA Akademi / Rehberlik Servisi
10.09.2024








 AÖF not hesaplama robotu

 ÜCRETSİZ GÜMÜŞ NOTLAR 17.01.2025
AÖF Ders Özetleri, Yardımcı Kaynak Kitaplar
2025-2026 KPSS'ye hangi alandan hazırlanmalı?
Güz ve Bahar dönemi için AÖF online kurslarımıza kayıtlar devam ediyor.
2024-2025 İcra Müdür Yardımcılığı sınavına nasıl hazırlanılmalı?
Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) Güncellenen ders özetleri
Anadolu AÖF Güncellenen Ders Özetleri ve Çözümlü Soru Bankaları
AÖF YAZ okulu nedir? Kimler yararlanabilir?
Anadolu AÖF Vize Gümüş Notlarımız hazır
AÖF dönem sonuna nasıl hazırlanmalı?
AÖF Not Hesaplama Robotu
Açıköğretim Mezunları İçin Yüksek Lisans
AÖF'te Çalıştığınız Kitap Değişmiş Olabilir!
AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için tıklayınız

CANLI REHBERLİK

ANADOLU AÖF Akademik Takvim
2024-2025 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için tıklayınız.

ATA AÖF Akademik Takvim
2024-2025 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için tıklayınız.

ONLİNE DERS
Matematik 1-2, Genel Mat, İngilizce 1-2, Genel Muhasebe 1-2, ve İktisata Giriş 1-2, Maliye Politikası-2, Mikro İktisat, Türk Dili 2 ve diğer dersler için online / uzaktan eğitimlerimiz devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Şti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 Sokak Alfa Akademi Ap.No:17 Elmalı / Antalya
bilgi@akademiaof.com Tel: 0312 346 40 30
Whatsapp : 0530 411 66 30