2024-2025 ÝCRA MÜDÜR ve ÝCRA MÜDÜR YARDIMCILIÐI SINAVINA HAZIRLIK
Adalet Bakanlýðý yazýlý ve sözlü sýnavla 300 adet Ýcra Müdür ve Ýcra Müdür Yardýmcýsý alacaktýr. Sýnava 35 yaþýný doldurmamýþ olmak, hukuk fakültesi ve ön lisans adalet mezunlarý katýlabilecektir. Sýnava baþvurmak için Adalet Bakanlýðý personeli olma þartý kaldýrýldý.
Sýnav Baþvuru Tarihi : 24-30 Ekim 2024
Sýnav duyurusu linki: PDF
A- YENÝ YAZILI SINAV
Yazýlý Sýnav Tarihi : 07 Aralýk 2024
Sýnav Yeri : Ankara
Sýnav Süresi : 105 dakikadýr.
Sýnavý Yapan Kurum : ÖSYM
Genel Yetenek-Genel Kültür Testi: Toplam 35 Soru
1- Türkçe 10 SORU
2- Matematik 10 SORU
3- Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi 5 SORU
4- Türk Kültür ve Medeniyetleri 5 SORU
5- Temel Yurttaþlýk Bilgisi 5 SORU
Alan Bilgisi Testi: Toplam 45 Soru
1- Türk Ticaret Kanununun baþlangýç hükümleri, tacirleri düzenleyen birinci kitabýn birinci kýsmý, ticaret þirketlerinin genel hükümlerini düzenleyen ikinci kitabýn birinci kýsmý, kýymetli evraký 4 düzenleyen üçüncü kitabý ve deniz ticaretinde cebri icraya iliþkin özel hükümleri düzenleyen beþinci kitabýn sekizinci kýsmý (8 SORU)
2- Ýcra ve Ýflâs Kanunu, Ýcra ve Ýflâs Kanununun Tatbikatýna Dair Nizamname, Ýcra ve Ýflâs Kanunu Yönetmeliði (12 SORU)
3- Harçlar Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Katma Deðer Vergisi Kanunu (9 SORU)
4- Türk Borçlar Kanununun genel hükümlerini düzenleyen birinci kýsmý (8 SORU)
5- Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Bölge Adliye ve Adli Yargý Ýlk Derece Mahkemeleri Ýle Cumhuriyet Baþsavcýlýklarý Ýdari ve Yazý Ýþleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliðin Dördüncü Kýsmý, Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasýna Dair Yönetmelik (8 SORU)
B- SÖZLÜ SINAVA KATILMAYA HAK KAZANMA
Adaylarýn, Genel Yetenek Genel Kültür testi 20 tam puan üzerinden, Alan Bilgisi Testi 80 tam puan üzerinden ayrý ayrý deðerlendirilecektir. (Genel Baþarý Puaný hesaplanýrken GY-GK’nýn aðýrlýðý 20, Alan Bilgisi’nin aðýrlýðý 80 olarak alýnacak demektir.) Sýnavda yanlýþ doðruyu götürmeyecek, sadece adayýn doðru iþaretlediði sorular dikkate alýnacaktýr. Yazýlý sýnavda yüz tam puan üzerinden Genel Baþarý Puaný en az yetmiþ olmak kaydýyla en yüksek puan alandan baþlamak üzere, kadro sayýsýnýn 2 katý yani 600 aday sözlü sýnava çaðrýlmaya hak kazanacaktýr.
C- NASIL BÝR MESLEK (SIKÇA SORULAN SORULAR)
- Ýcra Müdürü, Ýcra Müdür Yardýmcýsý ne iþ yapar?
Ýcra Mahkemelerinin gözetiminde icra konularýyla ilgili karar vericilerdir. Ýcra hakimi, Ýcra katipleri, icra avukatlarý ve katipleriyle birlikte çalýþýrlar. Ýcra dairesinde amir konumundadýrlar. Ýcra memurlarýnýn hazýrladýklarý dosyalarý kontrol edip, onaylarlar. Ýþ yoðunluklarý, bulunulan il ve ilçeye göre deðiþir. Büyük þehirler daha yoðundur. Hakim ve savcýlar gibi zorunlu yer deðiþikliðine tabidirler.
- Ýcra Müdürü ile Müdür Yardýmcýlýðý arasýnda ne fark var?
Sözlü sýnavý kazanan adaylarýn atamasý kura ile yapýlýr. Müdür mü yardýmcý mý olacaðýnýz ilk olarak bu kurada belirlenir. Ama meslek sürecinde ikisi arasýnda geçiþler normaldir. Müdürlük için sýnav vs yoktur. Görev geçiþlerinde genelde kýdeme bakýlýr. Ýki unvan arasýnda maaþ farký yok denecek kadar azdýr.
D- YENÝ SINAVA NASIL HAZIRLIK YAPILMALI
Yeni yazýlý sýnavda alan bilgisi bölümünün aðýrlýðý %80’dir. Yani, standart sapmalar ihmal edilirse, her bir alan bilgisi sorusu tam 4 GY-GK sorusuna bedeldir. Dolayýsýyla yazýlý sýnava hazýrlýk yaparken de GY-GK kýsmýný ihmal etmeden, aðýrlýðý Alan Bilgisi konularýna vermek gerekmektedir.
ÖSYM’nin geçmiþ yýllarda sorduðu sorulara bakýldýðýnda, alan bilgisi genel olarak meslekle ilgili kanunlar ve ilgili yönetmelik metinlerinden geldiði görülmektedir. Sorularýn zorluk seviyesi orta derecededir. Soru gelen baþlýca kanunlar þunlardýr: Türk Ticaret Kanunu, Ýcra ve Ýflâs Kanunu, Harçlar Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Katma Deðer Vergisi Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Tebligat Kanunu.
Genel Yetenek-Genel Kültür bölümü sorularý da KPSS B grubu sorularý ayarýnda, hatta bazý bölümleri itibarýyla biraz daha kolay sorulmaktadýr. Örneðin Matematik ve Türkçe KPSS zorluk seviyesine yakýnken, inkýlap tarihi ve vatandaþlýk sorularý KPSS’de daha zor gelmektedir.
Sözlü sýnava katýlabilmek için 70 puan almak gerekmektedir. Ancak her ne kadar baraj 70 puan olsa da sýnavýn zorluk-kolaylýk durumuna göre baraj yükselebilmektedir. 300 kiþilik alým sayýsý fena bir rakam deðildir. Önceki yýllarda 700 kiþi bile alýnmýþtý. Yine de barajýn yükselme ihtimaline karþý 75-80 puaný hedeflemek yararýnýza olacaktýr. Diðer taraftan her bir alan sorusunun 4 GY-GK sorusuna eþit olacaðý düþünülürse, puanýnýzý yükseltmek için çalýþmalarýnýzda alan konularýna aðýrlýk vermeniz akýllýca olacaktýr.
E- SINAVA AZ BÝR ZAMAN KALMIÞKEN HANGÝ KAYNAKLARDAN HAZIRLIK YAPILMALI?
Kapsamlý ve zamana yayýlmýþ bir hazýrlýk süreci için süre oldukça kýsýtlý. Henüz Ýcra Müdür Yardýmcýlýðý sýnavýna hazýrlýða baþlamadýysanýz ya da son 1-2 ay kala farklý kaynaklardan tekrar yapmak istiyorsanýz Akademi AÖF yayýnlarýnýn kýsa ders özetlerinden faydalanabilirsiniz. www.akademiaof.com internet sitesinden online olarak dersleri PDF formatta satýn alýp hemen çýktýsýný alarak hýzlý bir þekilde hazýrlýk yapmanýzý tavsiye ederiz.
ALFA Akademi / Rehberlik Servisi
20.08.2024
|