AKADEMÝ AÖF
"tek günde ders geçme tekniði"
28 yýllýk ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öðretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 66 30   
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

2022 KPSS'ye nasýl hazýrlanmalý?

2022 KPSS B’ye NASIL HAZIRLIK YAPILMALI?

KPSS hazýrlýk surecinde en önemli nokta baþlangýç stratejisini doðru belirlemektir. Aday daha iþin baþýnda kendi seviyesini iyi tespit etmeli, ardýndan ulaþmak istediði hedefi net olarak belirlemeli ve son olarak bu hedefe ulaþmak için kendisine bir yol haritasý çizmelidir. Sizin de stratejinizi belirlerken aþaðýdaki sorularý kendinize sormanýz gerekir: 

  1. Hangi öðretim düzeyinden (lise/önlisans/lisans) sýnava gireceksin? Biliyorsunuz KPSS’ye mezun olduðunuz en üst öðretim düzeyinden girmek zorundasýnýz. Örneðin lisans kpss baþvuru tarihi itibarýyla lisans mezunu birisi sýnava lisans mezunu olarak girmek zorundadýr. Artýk önlisans veya lise düzeyinden sýnava girme hakký yoktur.  Benzer þekilde, önlisans programýndan mezun bir aday, ayný zamanda lisans öðrencisiyse, lisanstan deðil önlisans düzeyinden sýnava girebilir. Ancak lisans kpss baþvuru tarihinden önce lisans bölümünden mezun olabilecekse sýnava lisans düzeyinden de baþvuru yapabilecektir. Bu þekilde mezun olan bir aday lisans düzeyinden sýnava girebilir. Yalnýz bu kez de lisans mezunu sayýlacaðý için artýk önlisanstan sýnava giremez; bu þekilde sýnava girse ve yerleþtirmesi yapýlsa dahi bu durum anlaþýldýðýnda atamasý iptal edilir. Dolayýsýyla bir üst öðrenimden bir bölümde okuyorsanýz ne zaman mezun olacaðýnýza karar verirken çok dikkatli olmanýz gerekir. 
  2. Hangi bölüm veya bölümlerden tercih yapacaksýn? KPSS yerleþtirmelerinde adaylar ayný öðrenim düzeyinden birkaç farklý bölümden birlikte tercih yapabilmektedir. Örneðin iki farklý önlisans bölümünden mezunsanýz istediðiniz birinden veya her ikisinden tercih yapabilirsiniz. Burada atama puanlarýna bakarak avantajlý olunan bölümlere yönelmek gerekir.
  3. Bölümünün atama puanlarý son 4yýllýk alýmda (2014-2020) kaçta kalmýþ? Sýnava gireceðiniz öðretim düzeyini seçerken de, yerleþtirme tercihlerinizi hangi bölümden yapacaðýnýza karar verirken de en önemli husus bölümlerin geçmiþ yýllardaki atama sayýlarý ve puanlarýdýr. Zira bu rakamlar bölümden bölüme çok deðiþkendir. Ýki farklý önlisans bölümünü karþýlaþtýralým. Örneðin 2016 yýlý puanýyla yapýlan merkezi yerleþtirmelerde tapu kadastro bölümü mezunlarýndan 471 kiþinin atamasý yapýlmýþ ve en son atanan kiþinin puaný 65,5 olurken; muhasebe bölümü mezunlarýndan 427 kiþinin atamasý yapýlmýþ ve en son atanan kiþinin puaný 84,6 olmuþtur. Ýki önlisans programý arasýnda 20 puana yakýn bir fark olduðu görülmektedir.  
  4. Son alýmlara göre alman gereken puan yaklaþýk olarak kaç nete denk geliyor? Ýþin baþýnda hedeflediðiniz net sayýsý aþaðý yukarý belli olmalý. Bilindiði gibi sýnavlarýn zorluk derecesi yýldan yýla deðiþiklik gösteriyor ve standart sapmalar deðiþiyor. Sonuç olarak belirli bir puaný almak için gereken net sayýsý her yýl farklýlýk gösteriyor. Örneðin zor bir sýnav olan 2016 yýlý önlisans KPSS’de 80 puan için 57 civarý bir net yeterliyken, 2018 yýlýnda önlisanstan 80 puan almak için 69-70 net yapmak gerekmiþti. Son 3-4 çift yýlýn kpss net karþýlýklarýný analiz ederek yapmanýz gereken minimum net sayýsýný yaklaþýk olarak belirleyebilirsiniz.   
  5. Güçlü-zayýf yanlarýn neler? Sayýsala mý sözele mi daha yatkýnsýn? KPSS adayý güçlü ve zayýf yanlarýný iyi analiz etmelidir. Hangi dersleri severek çalýþýyor, kolay anlýyor, sýnavlarda iyi yapýyor; hangilerinde zorlanýyor tespit etmelidir. Böylece hazýrlýk sürecinde hangi derslere ne kadar aðýrlýk vereceðini belirlemeli, çalýþma programlarýný ve hedeflerini buna göre düzenlemelidir. Örneðin mezun olduðu bölüm itibariyle matematiði zayýf bir aday, rakiplerine farký matematikten atacaðýný gözden kaçýrmamalý, hedefi çok yüksek olmasa da çalýþma programýnda matematiðe önemli bir yer vermelidir. Diðer taraftan genel yetenek kýsmýnda çok iyi olduðunu düþünen bir aday kendini tamamen genel kültür kýsmýna kaptýrmamalý, yetenek kýsmýndan düzenli tekrar yapmadan 25 üzeri netler çýkarmanýn çok da kolay olmayacaðýný unutmamalýdýr.
  6. Hedefe giden yolda her bir dersten minimum yapman gereken net sayýsý kaç olmalý? Yukarýdaki sorularý cevaplayan bir aday artýk nokta atýþý hedeflere odaklanabilir. Örneðin, 2018 verilerine göre,  84 puan almak için 82 civarý net yapmasý gereken, matematiði de zayýf olan önlisans öðrencimize bir bakalým. Standart sapmalarýn sonucu pek etkilemediði mevcut durumda bir GY neti bir GK netine eþit puan getirmektedir. Bu aday kabaca 41 GY + 41 GK neti yaparak 87 puan alabilecektir. Ancak, temeli olmayan bir öðrenci bile düzenli çalýþarak 41 GK netini geçebilmektedir. Sýnava sýký hazýrlýk yapan ortalama bir öðrenci 24 civarý da Türkçe neti yapmaktadýr. Bu hesaba göre hayali öðrencimizin 17 tane de matematik neti çýkarmasý gerektiði gözükmektedir. Her ders için kendi performansýný az çok bilen bir aday bu analizi yaptýðýnda elinde her ders için somut net hedefleriyle çalýþmaya baþlayacaktýr. Böylece hedefe daha iyi odaklanacak, daha motive çalýþacaktýr.

 

ALFA Akademi / Rehberlik Servisi
18.09.2021








 ÜCRETSÝZ GÜMÜÞ NOTLAR 22.03.2024
 AÖF not hesaplama robotu 11.01.2024
2024 KPSS'ye hangi alandan hazýrlanmalý?
2023 Ýcra Müdür Yardýmcýlýðý sýnavýna nasýl hazýrlanýlmalý?
Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) Güncellenen ders özetleri
AÖF YAZ okulu nedir? Kimler yararlanabilir?
Anadolu AÖF Vize Gümüþ Notlarýmýz hazýr
AÖF dönem sonuna nasýl hazýrlanmalý?
Anadolu AÖF Güncellenen Ders Özetleri ve Çözümlü Soru Bankalarý
AÖF Not Hesaplama Robotu
Açýköðretim Mezunlarý Ýçin Yüksek Lisans
AÖF'te Çalýþtýðýnýz Kitap Deðiþmiþ Olabilir!
AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için týklayýnýz

CANLI REHBERLÝK

ANADOLU AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ATA AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ONLÝNE DERS
Matematik 1-2, Genel Mat, Ýngilizce 1-2, Genel Muhasebe 1-2, ve Ýktisata Giriþ 1-2, Maliye Politikasý-2, Mikro Ýktisat, Türk Dili 2 ve diðer dersler için online / uzaktan eðitimlerimiz devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Åžti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 Sokak Alfa Akademi Ap.No:17 Elmalı / Antalya
bilgi@akademiaof.com Tel: 0312 346 40 30
Whatsapp : 0530 411 66 30