2. üniversite kapsamýnda hangi Açýköðretimi okumak daha avantajlý?
Örgün üniversite okuyanlara Açýköðretimden ikinci bir bölüm bitirmek isteyenler için tanýnan hak kapsamýnda Ýstanbul, Atatürk ve Anadolu Üniversitelerinin Açýköðretim/Uzaktan eðitim bölümlerini seçerken aþaðýdaki kriterlere göre bir seçim yapmalýsýnýz.
1- Özel sektörde iþ bulmak istiyorsanýz bölümlerin belirgin olarak diðerlerinden çok avantajý olmamakla birlikte Önlisans için Engelli Bakýmý ve Rehabilitasyon, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði, Yaþlý Bakýmý, Çocuk Geliþimi gibi bölümler okunabilir. Lisans olarak Havacýlýk Yönetimi, Ýletme, Ýktisat ve Maliye bölümleri okunabilir.
2- Devlet kurumunda KPSS ile memur olmak istiyorsanýz yine belirli bir bölümün baskýn farký olmamakla birlikte Lisans bölümlerinden Ýnsan Kaynaklarý Yönetimi, Uluslararasý Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Çalýþma Ekonomisi, Maliye ve Ýktisat bölümleri okunabilir. Eðer KPSS'ye A grubundan hazýrlýk yapacaksanýz gösterilen derslerin Uzmanlýk sýnavlarýna da yardýmcý olmasý açýsýndan Maliye ve Ýktisat okumanýz daha avantajlý olacaktýr. Önlisans olarak Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlýðý, Muhasebe ve Vergi Uygulamalarý, Ýnsan Kaynaklarý, Engelli Bakýmý ve Rehabilitasyon bölümleri okunabilir ve atama puanlarý -mezun sayýlarý az olduðu için- diðer bölümlere göre daha düþük durumda.
Üniversite seçimi konusunda farklý görüþler olsa da biz Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesini okumanýzý tavsiye ediyoruz. Bir yýl içinde güz ve bahar dönemlerinin devamýnda 2019 yýlýnda uygulanmaya baþlayan yaz okulu ile 5 derse kadar ek ders alarak kaldýðýnýz dersleri daha rahat verebiliyorsunuz hatta üstten bile ders alabiliyorsunuz. Anadolu Üniversitesinde Genel Not Ortalamanýz 2,0 ve üstündeyse sýnavlardan 35 puanla bile geçiyorsunuz. Örneðin bir yýl içinde aldýðýnýz 10 dersin 3 tanesinden 50 puan, 7 tanesinden 35-40 puan arasýnda bile alsanýz hem GNO 2,0 ve üstünde geliyor hem de tüm derslerden geçmiþ sayýlýyorsunuz.
Bölümleri tavsiye ederken geçen 7 yýlýn atama sayýlarý ve taban puanlarýný dikkate alarak seçim yaptýk. Bu bölümlere þu an baþlamýþ olsanýz bile en erken 2-4 yýl sonra bitireceðinizi düþünürsek ayný atama sayýlarý ve puanlar devam etmeyebilir. Yine de mevcut þartlara göre bu bölüm haricindekileri okumanýzý çok tavsiye etmiyoruz. Bölümlerin son 8 yýldaki atama taban puanlarýna "bölüm-tarih-puan sýralý" bakabileceðiniz tek internet sitesi ise kpssrobotu.com dur.
Lisans mezunu olanlarýn KPSS'ye en üst öðrenim düzeyinden baþvuru yapmalarý gerektiði için Lisansý bitirdiyseniz ve devlette bir memuriyete girmek istiyorsanýz Önlisans bölüm okumanýzýn size hiç bir faydasý olmayacaktýr.
2 yýlýk önlisans okuduktan sonra lisans tamamlama amacýnýz varsa AÖF Büro Yönetimi veya iþletme okuyup DGS ile AÖF Ýþletme veya Halkla Ýliþkiler Lisans tamamlamak en kolay bir yöntemdir. Örgünden üniversite okumanýzda bir engel yoksa ve YKS ile 4 yýllýk bir üniversite kazanmak - özellikle Mühendislik kazanmak sizin için çok zorsa AÖF'ten 2 yýllýk Tarým okuyup sonrasýnda DGS ile kolay bir þekilde Ziraat Mühendisliði Bitki Koruma, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri veya Tarým Ekonomisi bölümlerini bitirerek de hem Lisans mezunu olursunuz hem mühendis diplomanýz olur hem de Ziraat Mühendisi olarak Tarým Bakanlýðý'na daha kolay atanabilirsiniz. Ama burada banzý üniversiteler 2 yýllýkda Ziraat mühendisliðini bitirmeye imkan verse de çoðu üniversitede fark derslerinden dolayý 3-4 yýlda bitirilebiliyor.
Bu bölümleri okurken 2026 Önlisan veya Lisans KPSS'ye online eðitimle hazýrlanacaklar için tavsiyemiz :
ALFA Akademi rehberlik servisi olarak hepinize baþarýlar dileriz.