AKADEMÝ AÖF
"tek günde ders geçme tekniði"
28 yýllýk ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öðretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 66 30   
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

2024 KPSS'ye hangi alandan hazýrlanmalý?

2024 KPSS’YE A GRUBUNDAN MI B GRUBUNDAN MI HAZIRLANMALI?

1999’da DMS’yle baþlayan ve bugün KPSS’yle devam eden sýnavla memur olma hayali giderek zorlaþýyor. Sebebi, gün geçtikçe mezun sayýlarý artarken, memur olmanýn daha avantajlý hale gelmesi. Peki, özel sektöre göre memuriyet neden daha avantajlý? Genel olarak;

  1. Özelde çalýþma þartlarý daha aðýr.
  2. Özelde büyük ölçüde maaþ avantajý kalmadý.
  3. Her branþtan iþsiz mezun çok. Ýþveren rahat.

A grubu mu B grubu mu?
A grubu memurluk: Müfettiþlik, uzmanlýk gibi diðer üst düzey memurluklarý ifade eder ki ÝÝBF, Siyasal, Hukuk, Ýþletme-Ýktisat Fakültesi mezunu olmanýz gerekmektedir. Bu pozisyonlara atanmak için GY-GK yani P3 puaný yeterli deðildir. Hukuk, Ýktisat, Maliye, Muhasebe gibi derslerden de soru çözmeniz gerekir. Genelde, alacaðýnýz 80 üstü puanlar ise size sadece kurumlarýn yapacaðý yazýlý-sözlü sýnavlara girme hakkýný saðlar. Bu kadrolara atanmak, ilanlarýnýn sýklýðýna göre en az 1,5-2 sene sürmektedir. Ayrýca referansýnýz(!) yoksa bu süreç çok daha da uzar.

B grubu memurluk: Merkezi yerleþtirme veya kurumsal alýmlarla atama yapýlan düz memurluk, VHKÝ, bilgisayar iþletmenliði, hemþirelik, mühendislik… gibi deðiþik unvanlardan memurluklarý ifade eder. Merkezi yerleþtirme yýlda 2 kez ÖSYM aracýlýðý ile yapýlýr ve bu kadrolara yerleþebilmek için çift yýllarda (2020, 2022, 2024...) alýnmýþ ve 2 yýl geçerli olan P3 puanýna sahip olmanýz gerekli ve yeterlidir. Ek sýnav, mülakat, torpil vs olmaz. Puaný alan kadroya atanýr.   

2024’de A grubuna kimler hazýrlanmalý?

  1. Elinde 77 üstü P3 puaný olanlar: Matematiðiniz iyi deðil, GY-GK netleriniz düþükse, alan sýnavlarýnda yüksek netler yapmýþ olsanýz bile, aldýðýnýz puan A grubu sýnavlarýna (uzmanlýk, müfettiþlik..) baþvurabilmek için yeterli olmuyor. Çünkü her puan türü içinde GY-GK’nýn etkisi var. Kursa/hazýrlýða baþlamadan önce P3 77 üstünde deðilse özellikle de matematik netiniz 30 soruda 13’ün altýndaysa alan derslerini çalýþmak çok anlamlý deðil. Daha önce hiç KPSS’ye girmediyseniz bir denem çözüp matematik netinizi kontrol edebilirsiniz.
  2. Bir iþte çalýþmayanlar: Ayný yýl hem GY-GK hem alan derslerini halletmek neredeyse imkansýz. Derslerin hepsine birden odaklanmanýn zorluðu bir tarafa; haftada 5-6 gün 5’er saat kursa gidilecek veya tüm dersler evde halledilecek, bu derslerin tekrarlarý yapýlacak, arada vakit kalýrsa 10’dan fazla dersin onlarca denemesi çözülüp analizi yapýlacak… Bir iþte çalýþmayanlar arasýnda bile bu tempoyu sürdürebilen aday sayýsý çok az. (Ek bilgi: Kurslarda sadece GY-GK eðitimi 300 saat civarýndadýr. Alanla birlikte GY-GK 850 saattir.)
  3. Alan derslerinde temeli iyi olanlar: Alan sýnavlarýnda her bir dersten en az 20 civarý doðru yapmadan, GY-GK iyi bile olsa, yeterli puanlar alýnamýyor. Örneðin hukuk, iktisat, maliye ve muhasebenin hepsinden de ortalama 10-15 üstü netler çýkarmak için en az bir yýl saðlam hazýrlýk gerekiyor. Kurumlarýn kendi içerisinde yaptýðý ek yazýlý sýnavlar da iþin içine girerse bu bir yýllýk süre de yeterli olmayabiliyor.  
Bu þartlarý saðlayamayan bir adayýn A grubuna hazýrlýk yapmasý, 2024 KPSS B puanlarýyla yapýlacak merkezi yerleþtirmeleri (4 kez ve mülakatsýz) pas geçmesi demek. GY-GK’ya tam olarak hazýrlýk yapamayan aday düþük bir P3 puaný alarak avucunun içindeki atanma þansýný kaçýrýyor. Aday durumun farkýna vardýðýnda ise iþ iþten geçmiþ oluyor. Þöyle ki, merkezi atamalarda geçerli bir sonraki B grubu sýnavý 2024’de. 2024’de iyi bir P3 puaný alýndýðýný varsaysak bile 2024 puanlarýyla ilk yerleþtirmeler 2024 Aralýkta. Çok çok yüksek bir puan alýnamazsa ve ikinci atamaya kalýnýrsa atama 2025 Haziranýna kalýyor. Adayýmýz 2019’da yaptýðý bir stratejik hata sonucu kendini 2025’te buldu! Nerdeyse 3-4 yýllýk bir kayýp söz konusu.

Eðer KPSS-B kadrolarý için GY-GK kurslarýna gitmeye zamanýnýz yoksa KPSS uzaktan eðitim kurslarýnýn en kapsamlý vidolarýný içeren www.alfa.com.tr internet adresini incelemenizde fayda var.



Akademi AÖF
AÖF online ders özetlerimizden, güncel soru banklarýmýzdan, ücretsiz gümüþ notlarýmýzdan ve Açýköðretim Fakültesi ile ilgili makalelerimizden haberdar olmak için bizi Facebook'tan takip edebilirsiniz

ALFA Akademi / Rehberlik Servisi
30.08.2023








 ÜCRETSÝZ GÜMÜÞ NOTLAR 22.03.2024
 AÖF not hesaplama robotu 11.01.2024
2024 KPSS'ye hangi alandan hazýrlanmalý?
2023 Ýcra Müdür Yardýmcýlýðý sýnavýna nasýl hazýrlanýlmalý?
Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) Güncellenen ders özetleri
AÖF YAZ okulu nedir? Kimler yararlanabilir?
Anadolu AÖF Vize Gümüþ Notlarýmýz hazýr
AÖF dönem sonuna nasýl hazýrlanmalý?
Anadolu AÖF Güncellenen Ders Özetleri ve Çözümlü Soru Bankalarý
AÖF Not Hesaplama Robotu
Açýköðretim Mezunlarý Ýçin Yüksek Lisans
AÖF'te Çalýþtýðýnýz Kitap Deðiþmiþ Olabilir!
AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için týklayýnýz

CANLI REHBERLÝK

ANADOLU AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ATA AÖF Akademik Takvim
2023-2024 Güz, Bahar ve Yaz dönemi akademik takvim için týklayýnýz.

ONLÝNE DERS
Matematik 1-2, Genel Mat, Ýngilizce 1-2, Genel Muhasebe 1-2, ve Ýktisata Giriþ 1-2, Maliye Politikasý-2, Mikro Ýktisat, Türk Dili 2 ve diðer dersler için online / uzaktan eðitimlerimiz devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Åžti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 Sokak Alfa Akademi Ap.No:17 Elmalı / Antalya
bilgi@akademiaof.com Tel: 0312 346 40 30
Whatsapp : 0530 411 66 30